Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Qatar Airways koncernchef Akbar Al Baker är en världens mäktigaste flygbolagschefer. På tisdagen besökte han Göteborg, med ett entourage i släptåg. Bild: Anders Ylander
Qatar Airways koncernchef Akbar Al Baker är en världens mäktigaste flygbolagschefer. På tisdagen besökte han Göteborg, med ett entourage i släptåg. Bild: Anders Ylander

Qatar Airways vd spår en ljus framtid för Landvetter

Om bokningarna från Göteborg fortsätter att ligga på en hög nivå om ett halvår hos Qatar Airways, kan flygbolaget komma att överväga fler avgångar från Göteborg

En av världens mäktigaste flygbolagsdirektörer Akbar Al Baker, grundade och koncernchef för ett av världens lyxigaste flygbolag Qatar Airways höll audiens i Göteborg på tisdagen.

Akbar Al Baker, eller hans excellens, som han brukar kallas i de här sammanhangen. Vanligtvis brukar inte den flygande koncernchefen Akbar Al Baker besöka orter som Göteborg, hans resmål brukar vara världsstäder.

Grandios presskonferens

Men under tisdagen höll han en grandios presskonferens, med efterföljande lunch, på Clarion Post Hotel för att fira den nya linjen från Göteborg, med influgna reportrar från bland annat Indien och Kina och Ebba Kleberg von Sydow som moderator.

Enligt insatta källor ska han också ha passat på att se sig om i närområdet och ska också ha träffat Volvo Cars vd Håkan Samuelsson.

För Qatar Airways nya linje från Göteborg riktar sig inte enbart mot nöjesresenärer – utan också affärsresenärer och inte minst fraktflyg.

– Vi är oerhört glada att starta vår nya direktlinje till Göteborg, vår andra flyglinje till Sverige. Göteborg är både ett viktigt affärscentrum och ett växande turistmål, som blir allt mer populärt för utländska besökare, säger Akbar Al Baker, och hoppas att fler utländska besökare ska passa på och upptäcka "Göteborgs unika charm".

Samtidigt passade han på att puffa för Qatar och Doha, som har fler skyskrapor än Göteborg och en strandpromenad som är över en mil lång.

Al Baker är känd för att vara frispråkig och fälla burdusa kommentarer. I fjol fick han gå ut och be om ursäkt för att ha fällt sexistiska uttalanden om att det naturligtvis måste vara en man som leder ett så betydande flygbolag som hans. Och att han skulle ha liknat amerikanska flygvärdinnor vid "farmödrar".

Några sådana tabbar gjorde han dock inte sin presskonferens i Göteborg.

Kan bli fler avgångar från Göteborg

Sedan den 12 december har Qatar Airways haft fem avgångar i veckan med Boeing 787 från Landvetter till Qatars huvudstad Doha.

– Efter sex veckor kan jag säga att det går bra och att bokningen är stark. Det är därför vi överväger fler avgångar från Göteborg, men det är ännu lite för tidigt att säga om vi kommer att öka frekvensen, säger han.

Läs mer: Göteborgs näringsliv applåderar ny flyglinje

Läs också: GP testar Qatar Airways

Bortom svenska nöjesresenärer fokuserar man på affärsresandet österut. Från hubben Doha, kan man nå 160 destinationer över hela världen.

Och inför fotbolls-VM i Qatar 2022 förstås.

Bland annat kommer Qatar Airways att marknadsföra Göteborg, Sverige och andra europeiska orter gentemot en allt större växande indisk medelklass.

– Indien är ett av de största tillväxtländerna och marknaderna. Och det finns nu en stor grupp indier som kan resa till dessa exotiska och outforskade delar av världen, säger Akbar Al Baker.

Fraktflyg ger nya möjligheter

Den nya direktlinjen innebär också stor potential för de stora exportföretagen i Göteborgsområdet med förbindelser till Mellanöstern, Afrika, Asien, Australien och Nya Zeeland.

Men allt är inte bara femstjärnig lyx, fotbollsmästerskap och flärd i Qatar Airlines värld.

Under 2018 och 2019 kommer Qatar Airlines att ha expanderat med 19 nya destinationer, delvis för att öka turismen till Qatar, men också som ett konkret sätt att möta minskade intäkter efter den handelsblockad och reserestriktioner som en rad länder i Mellanöstern och Afrika riktat mot Qatar, och som slog hårt ekonomiskt mot Qatar Airways under 2017.

Koalitionen som letts av Saudiarabien anklagar Qatar för att bland annat stödja Iran, Muslimska brödraskapet och backa upp tv-kanalen Al Jazeera, som står friare än andra tv-kanaler i arabvärlden.

– Världen känner till den illegala blockad vårt land varit utsatt för. Eftersom vi är ett litet land har man försökt att mobba oss och sätta oss i blockad, och det gäller både flygbolaget och mitt land. För att visa att de hade fel så utökade vi våra avgångar och lanserade fler destinationer, säger Akbar Al Baker.

Mitt under talet om en ljusare framtid sänkte sig ett mörker över lokalen. Strömavbrott.

– Jag visste inte att ni hade strömavbrott i Sverige, säger Akbar Al Baker.

LÄS MER: Sveriges Qatarambassadör vill se mer handel mellan länderna

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.