Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rysslands president Vladimir Putin pratar om villkoren för gasleveranser till EU med journalister i samband med ett besök i Iran.
Rysslands president Vladimir Putin pratar om villkoren för gasleveranser till EU med journalister i samband med ett besök i Iran. Bild: Sergei Savostyanov Sputnik/AP/TT

Putin öppnar för gasleveranser

Rysslands president Vladimir Putin har gett signaler om att leveranserna av naturgas genom den rysk-tyska gasledningen Nord Stream 1 kommer återupptas i veckan. Men han varnar för att flödet genom ledningen kommer vara strypt.

Kapaciteten kommer bara upp i 20 procent nästa vecka om komponenter som blockeras av västliga sanktioner inte levereras till Ryssland, enligt Putin.

Det handlar konkret om turbiner, som är på väg från Kanada.

– Om en till kommer, kommer två att användas. Om inte, bara en – då blir det 30 miljoner kubikmeter per dag som pumpas, sade Putin till journalister i samband med ett besök i Iran sent i tisdags.

Stopp för underhåll

Putin kräver att turbinen levereras till Ryssland, tillsammans med all dokumentation.

Uttalandet görs i ett läge där flödet genom Nord Stream 1, den största gasledningen mellan Ryssland och EU, helt har stoppats till följd av planerat underhåll. Leveransavbrottet kommer samtidigt som EU-länderna försöker fylla på sina gaslager inför nästa vinter.

Inför underhållsarbetet – som tekniskt ska vara avslutat på torsdag – hade det ryska gasmonopolet Gazprom dragit ned på flödet till omkring 40 procent av kapaciteten. Gazprom hänvisade till tekniska problem relaterade till turbiner, som håller uppe trycket i gasledningen.

EU förbereder sig för tvärstopp

Många bedömare har varnat för att det ryska gasflödet till EU kan stoppas helt, då gasen används som politiskt påtryckningsmedel från Ryssland, som svar på sanktioner mot landet till följd av Ukrainakriget.

EU-kommissionen klargjorde i tisdags att man utgår från att det kan bli ett tvärstopp för ryska gasleveranser och har börjat titta på hur man kan ransonera gaskonsumtionen för att klara vintern 2022-2023.

– Vi förbereder oss för det värsta tänkbara scenariot, säger Eric Mamer, talesperson för EU-kommissionen.