Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pundet faller, när det står klart att May kommer att förlora majoritet i parlamentet. Arkivbild.

Pundet tappar styrka efter valresultatet

Theresa Mays svaga majoritet skapar en osäkerhet kring den brittiska ekonomin. En fördel är en möjlig mjukare brexit, enligt ekonomer. Nackdelen är att processen kan försenas. På valutamarknaden har pundet försvagats mot dollarn.

Framför allt är det valutamarknaden som präglas av osäkerhet efter det brittiska valet. Pundet pressas efter att det står klart att Theresa Mays konservativa Tories inte kommer att få egen majoritet i det brittiska parlamentet. Pundet har fallit med närmare 2 procent mot dollarn.

Samtidigt är reaktionen på världens börser relativt ljummen. Flera av de ledande Europabörserna, samt Stockholmsbörsen reagerade svagt positivt.

- Marknaden har tagit emot valresultatet med en viss nykterhet. Jag tror att det handlar om att vi under förra året lärde oss att det kan hända stora politiska saker utan att det behöver påverka så mycket. Det finns en viss immunitet mot de politiska riskerna, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

En av anledningarna enligt honom är att tillväxten på många håll i världen, bland annat i Asien, Europa och USA, är fortsatt bra.

Osäkerhet negativt

Men osäkerheten som det otydliga valresultatet skapar, främst kring vilka frågor Theresa May kommer att kunna driva, är inget som marknaden direkt uppskattar.

- De flesta på marknaden tycker att det är negativt. Man kan hantera svåra situationer om man vet vad som ska hända, men osäkerhet tycker marknaden inte om, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

En av de risker som nu lyfts är att valresultatet kan försena förhandlingarna kring Storbritanniens utträde ur EU.

- Det innebär en fortsatt osäkerhet för den brittiska ekonomin och risken är att man tar några steg tillbaka i utträdesprocessen, säger Cathrine Danin, makroanalytiker på Swedbank.

Mjuk brexit

Å andra sidan anser många att det nu finns en möjlighet att Storbritannien går mot en mjukare brexit. Theresa May har förespråkat att landet ska lämna både den inre marknaden och tullunionen medan flera av oppositionspartierna vill se en mildare variant av det.

- Valet innebär att Mays position försvagas. Det gäller även i brexit-förhandlingarna där det blir möjligt att det blir en mjukare brexit. Det är positivt för den brittiska ekonomin, säger Cathrine Danin.

Om det blir en mjukare brexit talar det, enligt henne, för att pundet på sikt kan stärkas något.

Någon direkt effekt på räntorna i Sverige förväntas det brittiska valresultatet inte få, så länge rörelserna på den Europeiska räntemarknaden uteblir.