Psykiatriska samordningen i oreda

ANNONS
|

Det övergripande målet som presenterades i psykiatriutredningen är att alla psykiskt sjuka och psykiskt funktionshindrade ska garanteras vård, stöd, bostad, arbete, aktiviteter och social gemenskap. I november 2006 lämnades förslaget över till socialminister Göran Hägglund.

- I princip tror jag att Göran Hägglund är positiv till våra förslag, säger han. Sen blir det så klart en diskussion om resurserna.

Psykiatrisamordningen kritiserade bland annat bristen på samordning i regeringskansliet.

- Idag finns det sex ministrar vars politikområden på något sätt berör psykiatrin men samordningen funkar inte alltid som den ska. Ibland lämnar de förslag som inte är kongruenta, säger Anders Milton.

ANNONS

Landstinget är ansvarig för den psykiatriska vården medan kommunen ansvarar för särskilda boenden och andra insatser. För att nå de uppställda målen måste samordningen mellan kommuner och landsting bli bättre.

- Psykiskt sjuka behöver en bra kontakt med samhället och undantagslöst medicinering. De måste dessutom ha en bostad och i många fall stöd i hemmet. Sysselsättning och arbete är också väldigt viktigt. Alla behöver en stabil miljö och vänner.

Bakgrunden till utredningen är den situation som rådde 2003 och den kritik som fanns mot hur psykiskt sjuka behandlades i samband med psykiatrireformen. Psykiatrireformen genomfördes 1995 och innebar att kommunerna tog över huvudansvaret för att koordinera den psykiatriska vården. Syftet bakom reformen var att integrera de psykiskt sjuka i samhället, i stället för slutenvård.

Reformen förutsatte att sociala omsorger och psykiatrisk öppenvård utvecklats för att hantera de som tidigare vårdats på psykiatriska kliniker och nu levde i egna eller särskilda boenden. I stället hamnade de psykiskt sjuka mellan stolarna.

Anders Milton tycker ändå att psykiatrireformen var rätt tänkt.

- Men man lyckades inte genomföra den på rätt sätt. Från riksdagens sida underskattade man vilka resurser som behövdes i kommunen och behovet av utbildad personal.

Rakel Lundgren, förbundsordförande på Schizofreniförbundet, lyfter också upp utbildning av personal som nyckeln för att nå de mål som formulerats.

ANNONS

- Grundutbildningen är treårigt gymnasium. Den del av utbildningen som rör psykiska sjukdomar är bara sju veckor. Det räcker inte långa vägar för att arbeta inom psykiatrin, säger hon.

Rakel Lundgren är också positiv till psykiatrireformen.

- Vi vill inte tillbaka till slutenvården. Sängar botar ingen. Man måste ändra sättet att tänka. Idag sker arbetet i hemmen eller i boenden med särskild service och man måste skifta fokus till att handla om delaktighet och sysselsättning.

Psykisk sjukdom och psykiskt funktionshinder

ANNONS