Electrolux styrelse föreslår en utdelning på sju kronor per aktie för räkenskapsåret 2019. Arkivbild.
Electrolux styrelse föreslår en utdelning på sju kronor per aktie för räkenskapsåret 2019. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Proppen ur – nu kommer utdelningarna

Skanska lade förslaget i går. Nu gör Electrolux detsamma. Allt fler storbolag ändrar sig och föreslår aktieutdelning.
– Jag tror definitivt det kommer att komma fler företag, säger SEB:s aktieanalytiker Esbjörn Lundevall.

ANNONS

Vitvarujätten Electrolux gör nu en helomvändning. Bolagets styrelse föreslår en utdelning på sju kronor per aktie för räkenskapsåret 2019.

– Det handlar om att man sett en återhämtning av vinst och kassaflöde, säger Åsa Öhman, presschef gällande tredje kvartalet och fortsätter:

– Nu ser man också en upphämtad efterfrågan.

Betalar tillbaka

Bolaget var ett av flera som använde sig av permitteringsstöd under coronapandemin, stöd som nu kommer att betalas tillbaka av bolaget.

Ett annat bolag som nyligen berättade om återbetalt permitteringsstöd är Bravida. Beskedet gavs i samband med att installationsföretaget beslutat att betala den pausade utdelningen till ägarna i höst.

Tidigare har en rad olika fastighetsbolag liksom Holmen och Husqvarna valt att återuppta utdelning och byggjätten Skanska föreslog i veckan en utdelning på 3:25 kronor per aktie från att i mars under coronapandemin dragit tillbaka förslag på 6:25 kronor per aktie.

ANNONS

Fler bolag kan dock vara på väg följa enligt SEB:s aktieanalytiker Esbjörn Lundevall.

– Electrolux var en gissning som vi hade så sent som i går. Det är bolag som inte är beroende av stödpengar eller inte behövt använda stödpengar i stor omfattning och där pandemins effekter varit begränsade, säger han.

Fler företag står på tur, tror analytikerna. Många bolag har stinna kassor.

– Antingen blir det utdelning i höst eller extrautdelningar nästa år, säger Maria Landeborn, analytiker på Danske Bank.

Belöna aktieägarna

Som exempel på företag som kan belöna aktieägarna redan i höst ser Esbjörn Lundevall hygienprodukttillverkaren Essity, som aviserat att man ska ha en extrastämma under november.

– När det gäller Essity så kanske det inte är så positivt just nu men det var det när pandemin pågick. I Essity-fallet var det klokt då att inte betala på grund av osäkerheten men det fanns ingen finansiell anledning och när nu inget annat jättedramatiskt ser ut att hända så kan det tyckas rationellt vända på klacken.

För de bolag som nu väljer att hålla inne utdelningen för i år kan det stället bli tal om saftiga extrautdelningar under 2021. Precis som Maria Landeborn har Esbjörn Lundevall några givna tips:

– Man kan tycka att bankerna i alla fall resultat- och balansräkningsmässigt har alla möjligheter till det. Sedan är det naturligtvis mycket politik men visst har de utrymme.

ANNONS

Volvo ytterligare ett exempel

Ännu ett exempel är Volvo. Under coronapandemin hade man till och med negativ orderingång och aktien bottnade på under 100-strecket. Utdelningen på 5:50 kronor drogs tillbaka men med en stor kassa finns chans till extrautdelning nästa år. Esbjörn Lundevall tror inte bolaget kommer ändra sig och dela ut redan under hösten.

– Volvo har haft behov av stödpengar och det är en cyklisk bransch och har varit stökigt så därför är det mer rimligt att man skiftar ut nästa år och avvaktar nu.

Andra exempel kan vara Sandvik och Assa, enligt Landeborn.

Tobias Österberg/TT

Olle Lindström/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS