Programmering tog Berlic till börsen

Så fort det blir pengar över väljer Mindmancers vd Johnny Berlic att nyanställa. Bara den senaste månaden har personalstyrkan utökats med tre personer till 30.

ANNONS
|

Varför har du den här strategin?

– Ju fler folk, desto mer kan vi göra. Vi vill växa snabbt, även om resultatet blir röda siffror ett tag. Som vi kör nu så når vi om några år en omsättning på 50 till100 miljoner i Norden och en utdelning på 10, men vad är meningen med det? Att kunna köpa en ny Volvo varje år? Jag ser våra tjänster som musikstycken. Ju mer de spelas, desto större värde får de. Jag vill få ut våra tjänster i hela världen och bygga ett mycket större bolag.

Hur fick du idén till Mindmancer?

ANNONS

     Bild: Nicklas Elmrin
Bild: Nicklas Elmrin

– År 2000 fick jag en idé om en drönare på hjul som kunde åka runt på områden och upptäcka fotsteg. Men när jag pitchade idén var inga investerare intresserade, så jag skaffade en master i artificiell intelligens istället. Efter utbildningen, 2006, var det helt stendött på IT-jobbmarknaden. Då kom jag och en polare på att vi hade gjort en övningsaffärsplan för drönaren under utbildningen. Vi pitchade den för Chalmers Innovation och kom in i deras inkubator. Så tog vi fram en drönare med mjukvara som kände igen fotsteg, hade en kamera som urskilde människor och var kopplad till en larmcentral som skickade ut väktare vid behov.

Var folk intresserade?

– Ja, men de köpte inte eftersom den var för dyr. En presumtiv kund frågade: kan den stå stilla? Vi satte kameran på väggen och märkte att den kände igen människor på 150 till 200 meters avstånd. Vi kunde alltså täcka tusentals kvadratmeter med en enda kamera, vilket gav ett väldigt lågt kvadratmeterpris. Ett halvår senare hade vi ny programvara och en ny tjänst – och behövde inte drönaren.

Ni började med att sälja till byggen.

– Byggen är relativt ofta utsatta för intrång, har stora värden och det är en tuff och konservativ marknad att ta sig in på. Dessutom är det en svår dynamisk miljö ur videoanalysaspekt. Vi tänkte att om vi kan göra de svåraste kunderna nöjda, funkar det överallt. Och det var fascinerande hur bra det funkade. Ganska snart hade vi avtal med alla stora byggbolag.

ANNONS

Saknar du att programmera?

– Lite. I början var det jättejobbigt att skifta mellan programmering och affärsutveckling. Programmering handlar om extremt fokus, stänga ute allt annat och lösa ett delproblem. Affärsutveckling handlar om att vara extrovert, se många möjligheter, prata och mejla med en massa människor. I början jobbade jag 2 till 3 månader åt gången med de olika momenten. Det tog två veckor att ställa om och jag fick mild depression varje gång. Till slut sa styrelsen att jag borde sluta programmera och ägna mig åt affärerna på heltid.

Era kameror kan inte identifiera människor och kräver därför oftast inget tillstånd från Länsstyrelsen. Kan ni av-anonymisera bilderna?

– Nej, och vi har försökt. Det var ett mord vid Sjumilaskolan nyligen, där vi har kameror. Vi försökte ta fram kamerabilder åt polisen, men kunde inte identifiera personerna. På ett sätt tycker vi det hade varit bättre att bygga ett system där polisen kunde komma åt filmmaterialet genom en särskild kod. Men vi byggde systemet enligt Länsstyrelsens önskemål och då fick inte en sådan funktion finnas.

Förra året försökte ni få asylboenden att köpa in er utrustning, för att motverka bränder. Har kampanjen haft effekt?

ANNONS

– Inte alls så stor som vi hade önskat. De köper in väktartjänster istället. För mig är det obegripligt. Våra kameror upptäcker själva om något misstänkt händer, och larmar en operatör som bedömer om väktare ska skickas ut eller inte. Vi har en kund nu som köpte in väktartjänster för 10 miljoner i månaden. Med intelligent kamerabevakning kan de spara 9 miljoner i månaden.

Varför nappar inte fler?

– Kommunerna är så stressade att de inte har tid att prata. Dessutom har de ofta ramavtal om väktartjänster. Vi drog ner priserna så de kunde göra direktupphandlingar istället, vilket de får göra upp till en halv miljon kronor. Vi erbjöd vår tjänst för 250 kronor per vecka och boende. Men vi har ändå haft större framgång i Finland. Det känns deppigt, för mig är det att se skattepengar rulla iväg.

Nu skänker ni bort er tjänst till 100 skolor i ett år. Det låter som en dålig affär.

– Vårt mål är att kostnaderna för de skolornas skadegörelse ska minska med 10 miljoner. Det blir en bra affär för samhället. Vi gör det här för att vi kan, vi har råd. Vi hoppas såklart på positiv publicitet och tror inte att så många kommer säga upp det efter ett år.

ANNONS

Vad tycker aktieägarna om att du skänker bort saker?

– Hittills är det ingen som ifrågasätter det. Vår kalkyl är att om mindre än hälften säger upp det efter ett år kommer vi tjäna igen de pengarna. Jag har försökt ge bort utrustning till Trafikverket också, eftersom jag är så irriterad på att tågen kommer för sent för att folk stjäl koppar från järnvägen. Men de säger nej, av skäl jag inte förstår.

Ni har inte en enda kvinna i styrelsen.

– Jag vet, det är jättepinsamt. Det är bara gubbar, jag drar ner medelåldern och då är jag ändå 37. Och jag är med i valberedningen. I år måste vi kunna ordna det.

Johnny Berlic

Ålder: 37

Familj: Fru och 10-månaders son

Bor: Eriksberg

Bakgrund: Master i artificiell intelligens från Chalmers. Startade Mindmancer efter utbildningen.

Gör: Vd Mindmancer

Berlic om…

Kommuner

Ofta sitter man i möte med kommunen och känner Du kostar 500 i timmen, jag kostar 500, chefen kostar 2000… Jag hade kunnat ge er övervakningen av en skola ett år för priset av det här mötet och nästa. Kommuner agerar ofta långsamt. Jag upplever att kommuntjänstemän inte får beröm när de visar framfötterna och tar bra beslut men riskerar att få skäll om någon inte håller med vilket kan göra det enklare att inte göra någonting.

Politik

Jag har inte släppt min barndomsdröm om att bli statsminister. Men för vilket parti? Vet inte. Politiken nu handlar för mycket om att kopiera SD:s idéer och kalla dem sina egna, och prata istället för att agera. Vi låter människor drunkna i Medelhavet, klimatkrisen är ett faktum, och den största frågan blir ändå MP och Kaplan.

Börsnotering

Vi är noterade på First North sedan 2013. Det stod mellan att ta in några stora riskkapitalister eller bli noterade, och då valde vi att bli noterade. För oss har det varit hälsosamt och bra att få in mer kapitel för att kunna expandera snabbare. Målet är förstås Stockholmsbörsen, helst inom två år.

Om intervjun

Hur

Vid Johnny Berlics köksbord hemma i lägenheten på Eriksberg. Vd:n är föräldraledig och låter sig intervjuas medan farmor tar hand om Leo, 10 månader.

Varför

Tioårsjubilerande göteborgsbolaget Mindmancer startade i Chalmers inkubator. Nu vill vd:n Johnny Berlic ta affärsidén – intelligent integritetsskyddande kamerabevakning – ut i världen. Men det verkar svårt att övertyga kunder om hur intelligent bevakningen egentligen är.

Reflektioner

Det är något barnsligt ivrigt över Berlics drömmar – bli statsminister, omsätta miljarder, bli noterad på Nasdaq Stockholm. Särskilt med Mindmancers nuvaranade omsättning – 18 miljoner – i åtanke. Samtidigt – det började med en dröm om en robot på hjul. Vem vet var Mindmancer kommer landa?

ANNONS