Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Priset på en matkasse skiljer över 500 kronor mellan butiker runt om i Sverige. Arkivbild.

PRO: Stora skillnader i matpriser

500 kronor – så stor är skillnaden mellan den dyraste och billigaste matkassen i PRO:s stora matprismätning. Genomsnittspriset på mat i butik har stigit, visar sammanställningen.

Varje år ger sig över tusen medlemmar i Pensionärernas riksförbund (PRO) ut i hundratals matvarubutiker över hela landet för att ta tempen svensk livsmedelshandel.

- Det vi har sett i årets sammanställningar är att det är ganska låga priser i butikerna, säger Ola Nilsson, konsumentsakkunnig vid organisationen.

Vissa varor blivit billigare i en hel del butiker.

- Till exempel kunde man se att ekologisk köttfärs i vissa butiker kostade runt 60 kronor, medan priset i andra butiker låg runt 130-140 kronor.

Men samtidigt har priset på torsk ökat så pass mycket att det totala priset för matkassen ökat jämfört med fjolårets undersökning.

500 kronors skillnad

Det är också stor skillnad på matpriser i olika butiker. Dyraste matkassen handlas för 1 247 kr i Uppsala, den billigaste för 739 kr i Halmstad. Det skiljer alltså mer än 500 kronor, vilket kan få betydande konsekvenser för privatekonomin.

- Skillnaden beror på att det handlar om en liten och en stor butik. Men det är inte alla som har möjlighet att ta sig till de stora butikerna, utan handlar sin närbutik. Närbutikerna är viktiga för att kunna leva ett självständigt liv, men för många pensionärer kan det innebära ett hål i plånboken.

Utmärkande för årets undersökning är också att nästintill hundra procent av de undersökta butikerna godtar kontantbetalning.

- Det är snyggt att se. Förr har vi sett flera butiker där man inte har kunnat handla med kontanter. Livsmedelsbutikerna tar ett stort ansvar för kontanthanteringen.

"Kontanter viktigt"

Begreppet "Det kontantlösa samhället" har diskuterats i flera år och det har siats kring att pengar i fysisk form kommer att försvinna helt från handeln till 2030.

- För många äldre är det viktigt att kontanthantering finns kvar som ett alternativ. Många har inte kreditkort och sköter heller inte sin privatekonomi över internet, säger Ola Nilsson och tillägger:

- Vi inom PRO välkomnar en digital utveckling, men alla måste få en chans att vara med på båten. Det går lite fort i Sverige.