Plånboksinslagen är få, och det är få av vallöftena som infriats i den nya budgeten, enligt en ekonom. Arkivbild.
Plånboksinslagen är få, och det är få av vallöftena som infriats i den nya budgeten, enligt en ekonom. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Privatekonom: "Klara er själva"

Återhållsamhet är signalen från regeringen till hushållen i den nya budgeten.
– Regeringens budskap till hushållen är att krispolitiken är över – ni får klara er själva, säger Américo Fernández, privatekonom på SEB.

ANNONS
|

Det går inte att elda på för mycket för att hjälpa hårt prövade hushåll – budskapet från finansministern är återhållsamhet.

– Det är förvånande att det är så tydligt. Regeringens budskap till hushållen är att krispolitiken är över – ni får klara er själva, säger Américo Fernández.

Därför är det magert med budgetgodis till hushållen.

– Roligare än så här blir det inte, konstaterar Frida Bratt, privatekonom på Nordnet.

– Regeringen vill visa att den tar ansvar, och inte slänger bensin på inflationsbrasan, fortsätter hon.

Sparsamt och magert

Skatten för dem som är över 65 och som jobbar sänks, men i övrigt blir det inga sänkta skatter. Trots att det lovades under valrörelsen.

ANNONS

– Det är lite förvånande att det inte kom några skattesänkningar för privatpersoner. Här är det upplagt för besvikelse, säger Emma Persson, Länsförsäkringars privatekonom.

Det kan komma stöd i olika former till hushåll och utsatta grupper senare, konstaterar hon, men just nu ser det mycket sparsamt och magert ut.

Sänkt skatt på ISK-sparandet, som utlovades i valrörelsen, blir det inget av med heller. I alla fall inte nu.

De som är mest utsatta får enligt regeringen en viss stöttning. Det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer med bostadsbidrag behålls, och de högre nivåerna i a-kassan permanentas.

I övrigt så får många som lever på olika former av transfereringar, som garantipension, sjuk- och aktivitetsersättning och studiestöd, höjda inkomster vid årsskiftet då dessa räknas upp med inflationen, konstaterar Américo Fernández. Men det är inga nyheter, det görs varje år.

Annan nivå

Reseavdraget behålls enligt den gamla modellen, men skrivs upp. Skatten på drivmedel sänks också något.

– Men man pratade om en helt annan nivå under valrörelsen, säger Emma Persson.

– Drivmedelskompensationen blir väldigt lite. Det är inga stora kompensationer. Här säger man till hushållen "var redo att stå på egna ben", säger Américo Fernández.

Den största stödposten för hushållen ligger utanför själva budgeten. Sedan tidigare har det så kallade högkostnadsskyddet till hushåll och företag presenterats, ett stöd för höga elpriser.

ANNONS

– Det är den reformen, som ligger utanför själva budgeten, som prioriteras högst, säger Frida Bratt.

Den som tänkt sig en ny elbil får inte någon klimatbonus hädanefter. Det stödet tas bort direkt.

– Det är olyckligt att klimatbonusen tas bort så snabbt. Här har den som planerat att köpa elbil helt nya förutsättningar över en natt, säger Emma Persson.

Lite förvånad

Men den som tänker installera solceller, eller energieffektivisera, får ökat stöd.

Américo Fernández är lite förvånad över att regeringen ändå väljer att satsa på det just nu, när så mycket annat som utlovats får vänta.

– Det här är ju bra på många sätt. Men man kan tänka att det är en konstig avvägning att lägga kostnader på nu. Solcellsstödet kostar ändå 300 miljoner kronor, säger han.

De få och små plånboksförstärkningarna kommer sannolikt att vara det som debatten nu kommer att handla om, tror de.

– Jag tror att många hade hoppats på mer. Vi har vant oss vid att regeringen finns där för oss när krisen kommer. Men så ser det inte ut i den här budgeten, säger Emma Persson.

Fakta: Jobbskatteavdrag för dem över 65 år

Regeringen föreslår nu höjt jobbskatteavdrag för dem över 65 år:

Inkomster upp till 100 000 kronor: Skattereduktionen höjs från 20 till 22 procent.

Inkomster mellan 101 000 och 300 000 kronor: Skattereduktionen höjs från 15 000 kronor plus 5 procent av inkomsten till 15 000 kronor plus 7 procent av inkomsten.

Inkomster mellan 301 000 och 600 000: Skattereduktionen höjs från 30 000 till 36 000 kronor.

Inkomster över 601 000 kronor: Ingen ändring, skattereduktionen förblir 36 000 minus 3 procent på inkomster över 600 000 kronor.

Källa: Regeringen

Fakta: Budgetnytt för plånboken

Några av budgetnyheterna som påverkar privatpersoner:

Sänkt skatt för äldre som jobbar från nästa år

Nivån i a-kassan bibehålls

Tillfälliga bidraget till barnfamiljer med bostadsbidrag bibehålls

Högkostnadsskydd för el (utanför själva budgeten)

Skatt på drivmedel sänks

Reseavdraget behålls enligt gamla modellen, milersättning höjs

Ökat stöd för energieffektivisering och installation av solceller

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS