Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Jenny Palmhäll som driver Julhjälpen i Norrköping på Facebook har fullt upp. Hon har redan börjat packa kassar som behövande familjer ska få inför jul.

Privata insamlaren: "Jag vet hur det känns"

En kasse mat och underkläder, mössor och vantar till barnen. Märkvärdigare än så är inte önskemålen från behövande, berättar Jenny Palmhäll som driver Julhjälpen i Norrköping på Facebook. Nu har hon beslutat sig för att hjälpa så många familjer som möjligt fram till jul – på egen hand.

- Jag startade för att jag vet hur tufft det är att inte ha de ekonomiska förutsättningarna att köpa in massa grejer till jul. Jag vet hur det känns.

Jenny Palmhäll, flerbarnsmor och privat initiativtagare, har precis tagit över Julhjälpen i Norrköping.

Uppdraget? Fixa julmat och julklappar åt behövande familjer. Hon är helt ensam, men tar hjälp av givmilda personer på Facebook, som kan tänka sig att swisha en slant eller bidra med klädesplagg, leksaker och annat som specifikt efterfrågas.

Behövande hör av sig direkt.

- Ja, vill man söka så skriver man ett meddelande på Facebook så skickar jag över formulär med frågor om adress, vilken situation de befinner sig i, om de är arbetslösa, ensamstående. Och så skriver de vad de vill ha hjälp med, berättar hon.

Många önskar en kasse med julmat. Det handlar ofta också om kläder till barnen, och nån liten grej att ge i julklapp.

Gå på magkänslan

Men hur kan man veta att det alltid handlar om ärliga önskningar – och att välgörenheten alltid går till de som verkligen behöver den?

Jenny Palmhäll så försöker hon kontrollera så gott hon kan. Det finns de som far med osanning, även om det är ovanligt, säger hon.

- Ofta får man gå på magkänslan, sen kan vi ställa följdfrågor. Om någon skriver något tveksamt så ställer jag frågan om man kan visa kontoutdrag för senaste månaden.

Vid osäkerhet hör hon av sig till de som driver Julhjälpen i andra städer. Det är ett privat initiativ i form av ett löst sammansatt nätverk som startade 2014. I dag finns Julhjälpen i stora delar av Sverige.

"Håller mitt ord"

De pengar som swishas till Julhjälpen i Norrköping hamnar direkt hos Jenny Palmhäll. Någon plan för redovisning finns inte, men allt som samlas in går till ändamålet, säger hon.

- Alla pengar som kommer in lägger jag som buffert och köper in presentkort på mat.

TT: Hur kan de som ger lita på att pengarna går till de som behöver hjälp?

- Självklart håller jag mitt ord. Man vill inte riskera smutskasta Julhjälpen i andra städer.

De flesta som ger hjälper till med konkreta saker, inte pengar. Fram till den 22 december packar Jenny Palmhäll ner familjers önskningar i en påse med julpapper och tejp. Sen kör hon själv ut gåvorna till behövande i Norrköping.

- Det kommer att kännas bra. Bensinpengar tar från egen ficka. Men jag vet att när man sitter i situationen är all hjälp guld värd.