GP kan avslöja att de privata hyrorna i Göteborg är klara: så stor blir höjningen.
GP kan avslöja att de privata hyrorna i Göteborg är klara: så stor blir höjningen. Bild: Måns Langhjelm

Privata avtalet klart i Göteborg – höjning får Fastighetsägarna att rasa

Förhandlingarna för 40 000 privata hyreslägenheter i Göteborg har avslutats. GP kan avslöja hur stor höjningen blir. Avtalet får Fastighetsägarna att rasa.

ANNONS
|

Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna haft en rekordlång förhandling där man från första stund stått långt från varandra.

Efter nio månader och över 25 möten har parterna till slut värkt fram ett avtal.

GP kan avslöja innehållet.

Från första april höjs de privata hyrorna med 2 procent. Runt 40 000 hushåll i Göteborg, närmare 70 000 personer, berörs.

"Bedrövligt dåligt"

Rikard Ljunggren, näringspolitisk chef för branschorganisationen Fastighetsägarna, bekräftar GP:s uppgifter.

Och han är inte nöjd.

– Det här är ett bedrövligt dåligt avtal där ingen är vinnare på sikt. Hyresgästerna kan bli förlorare i förlängningen eftersom det finns risk för att hyresvärdarna, med minskade intäkter och färre investeringar, inte har råd att sköta underhåll och renoveringar på det sätt man önskar, säger han.

ANNONS
Rikard Ljunggren, Fastighetsägarna, är inte nöjd.
Rikard Ljunggren, Fastighetsägarna, är inte nöjd. Bild: Anders Ylander

Ljunggren säger vidare att Fastighetsägarna är missnöjda med dagens förhandlingssystem som man tycker gynnar Hyresgästföreningen.

– Blir den här hyressättningen en trend kan konsekvenserna bli förödande, då riskerar man att urholka hyresrätten som boendeform. I värsta fall får vi sänkt standard, ett andraklassens boende med sämre hus och lägenheter – eller så kan alternativet bli ombildningar med dyra bostadsrätter, säger han.

"Jag är nöjd"

Carl Johan Bergström är förhandlingschef hos motparten Hyresgästföreningen.

Carl Johan Bergström, Hyresgästföreningen, är nöjd.
Carl Johan Bergström, Hyresgästföreningen, är nöjd. Bild: Emelie Asplund

Han bekräftar GP:s uppgifter gällande att förhandlingarna är avslutade – men vill inte säga något om innehållet.

– Vi kommer att informera under torsdagen, då ska vi också kommentera innehållet, säger han.

Är du nöjd?

– Ja men det är jag, så mycket kan jag säga.

Blir det en hyreshöjning?

– Låt mig säga så här. Det finns bra år och det finns mindre bra år. Det här är ett bra år, konstaterar Carl Johan Bergström.

Enligt vad GP erfar gick Hyresgästföreningen ut på runt 0,5 procent medan Fastighetsägarna ville ha en höjning på cirka 3,5 procent. Man landade alltså på 2 procent.

Allmännyttan och AB Framtidens avtal slöts tidigare i våras och slutade, efter beslut av Hyresmarknadskommittén, på 2,4 procent.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS