Pristagare tror på minskad fattigdom

ANNONS
|

Steget från slummen i de allra fattigaste delarna i Indien till Princeton-universitet i USA kan tyckas stort. Verksam vid det prestigefyllda universitetet har dock Angus Deatons forskning fått stor betydelse för en helt annan del i världen.

-Den har en enorm praktisk funktion. Han har samarbetat många år med Världsbanken. Till exempel gjorde Indien om sitt sätt att mäta fattigdom tack vare Deatons jobb så han är en väldigt framstående forskare, säger Eva Mörk, medlem i priskommittén.

Tidigt på måndagsmorgonen fick 69-åringen, ursprungligen från Skottland, ytterligare bevis för sin gärning när samtalet kom från Stockholm:

-Jag var ganska sömnig när jag fick beskedet men överraskad när jag fick höra från mina vänner i Sverige. Det är ju en högoddsare att vinna, sade Deaton.

Försiktigt positiv

Nobelkommitténs motivering lyder: "för hans analys av konsumtion, fattigdom och välfärd" och pristagaren själv är försiktigt positiv när det gäller utvecklingen kring att minska fattigdomen de närmaste åren.

-Jag förutser en fortsatt minskning. Vi har sett en remarkabel förändring de senaste 20 åren, men som alla prognoser så är den väldigt vansklig. Det finns också andra frågor än ekonomiska, som hälsofrågor, att ta med i beräkningen, säger Deaton. -Samtidigt som jag tror det blir bättre, måste man komma ihåg att faran inte är över.

Förutom analys av fattigdom och välfärd knyter också Angus Deatons forskning an till två andra centrala frågor: hur fördelar konsumenter sina utgifter på olika varor liksom hur mycket av samhällets totala inkomster konsumeras och hur mycket sparas?

ANNONS

Detta menar Eva Mörk har stor betydelse i vardagen för de allra flesta människor.

Delar utgifterna

-Det Angus Deaton gjort är att titta på hur hushåll delar upp sina utgifter mellan olika varor. Vill sedan regeringen höja en skatt så kan regeringen med det efterfrågesystem som Angus Deaton tagit fram undersöka vilka hushåll som blir påverkade, vilka vinner på den här skatteförändringen och vilka förlorar på den. I Storbritannien genomfördes bland annat en stor skattereform där hans metoder har använts.

I december får nu Deaton tillsammans med hustrun Ann Case, även hon ekonom på Princeton University, åka till Stockholm när prisutdelningen äger rum.

-Det var hon som svarade i telefonen och hon hade ganska klart för sig direkt vad det handlade om, säger Deaton till Nobelkommitténs hemsida. -Jag behövde inte säga till henne: "gissa vad som har hänt" utan vi kunde dela ögonblicket. -Jag är överlycklig. Jag tycker det är ett fantastiskt pris, väl förtjänat. Men jag är förstås part i målet, säger Ann Case Deaton själv till TT.

Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, som det formellt heter, instiftades först 1968. Priset fanns alltså inte med i Alfred Nobels testamente. Det brukar därför av många inte betraktas som ett "riktigt" Nobelpris.

Priset kan delas av högst tre pristagare.

Professor Angus Deaton är både brittisk och amerikansk medborgare.

Han är verksam vid Princeton University i New Jersey, USA, sedan 1983.

Han är 69 år gammal och född i Edinburgh.

Deatons prisbelönta forskning handlar om tre centrala frågor: Hur fördelar konsumenterna sina utgifter på olika varor? Hur mycket av samhällets totala inkomster konsumeras, och hur mycket sparas? Hur kan vi på bästa sätt mäta och analysera välfärd och fattigdom?

Källa: Kungliga Vetenskapsakademien

ANNONS