"Prislappen väldigt låg"

ANNONS
|

Liksom Google och Apple vill nu Microsoft integrera vertikalt. Företaget vill knyta ihop sin satsning på mobiltelefoner och komma åt hårdvaran.

- Rykten kring affären med Nokia har pågått väldigt länge, enligt Leif-Olof Wallin, analytiker på Gartner. Samtidigt har Nokia förberett sig genom at dela upp alla sina tillgångar,

- Men Nokia behåller sin kronjuvel HERE, kart- och navigeringstjänsten.

Affären var väntad, menar Leif-Olof Wallin, inte minst som Nokia upplevt ett gnisslande och frustrerande samarbete med Microsoft med lanseringar där allt gått väldigt långsamt. Köpet kan ses som ett ytterligare steg i det samarbete som företagen startade 2011, då Nokia började använda Microsofts Windows-mjukvara i sina telefoner.

ANNONS

Wallin tror att det blir tryggare för personalen på Nokia Devices & Services med en ny ägare (32000 anställda, varav 4700 jobbar i Finland). Microsoft flyttar nu Nokias vd Stephen Elop tillbaka till Microsoft. Något som kan vara ett led i ett tronskifte då Microsofts vd Steve Ballmer nyligen aviserade att han ska avgå inom ett år.

Det har gått minst sagt knackigt för Nokias smartphone-verksamhet med stadigt minskande marknadsandelar, det gäller dock inte på marknaden för vanliga enkla mobiltelefoner.

Det som nu blir kvar i Nokia blir främst NSN, nätverksföretaget, som tidigare ägdes tillsammans med tyska Siemens men som nu är helägt av Nokia.

ANNONS