Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sallad är en stor bristvara just nu efter snöoväder och skyfall i södra Europa. Arkivbild.

Priset på grönsaker chockhöjs

Kyla, snö och översvämningar i södra Europa lamslår grönsaksskördarna i främst Spanien och Italien. I Sverige stiger nu priserna kraftigt på bland annat sallad och tomat.

Bilder från odlare i Italien och Spanien visar på snötäckta persiljeblad och översvämmade salladsodlingar. Det bistra vädret har lett till råvarubrist och väldigt höga priser.

- Bristen märks på bland annat ekologisk sallad, tomater, gurka och paprika, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood.

De extrema väderförhållandena har snabbt slagit igenom på priserna här i Sverige. Hos Axfood har priset på isbergssallad dubblats på fjorton dagar. Gurkan är 20 procent dyrare och tomaterna kostar 50 procent mer.

Dubbelt så dyrt

Att efterfrågan är större än tillgången märks även på Ica och Coop som bekräftar de kraftiga prishöjningarna.

Men att grönsakshyllorna riskerar att gapa tomma tror inte Claes Salomonsson, eftersom höga priser får kunder att köpa mindre grönsaker.

- Folk kommer inte att vilja betala 60–70 kronor för isbergssallad och därmed så blir det ingen total brist, säger han.

Grossistföretaget Grönsakshallen Sorunda, som säljer grönsaker till restauranger, kallar det för skarpt läge och uppmanar sina kunder att se över sina menyer och finna andra råvaror ett tag. Priserna har både dubblats och tredubblats.

- Kunderna tycker att det är jobbigt och frustrerande med de höga priserna, som i sin tur drabbar deras priser, men de förstår läget, säger inköparen Mats Karlsson.

Håller i sig

Höstens och vinterns regn, kyla och snö och dessutom brist på solljus har skadat skördarna i södra Europa så pass mycket att det kommer att vara problem i flera veckor framöver.

- Prognoserna i Spanien och Italien visar på stora skador på de planerade skördarna till och med vecka tio, säger Mats Karlsson.

Att det nu är minusgrader i området förvärrar läget, eftersom det är svårt för odlarna att så.

- Man hinner inte få fram nytt för det som redan är förstört. Det är allvarligt och oerhört kostsamt för de här odlarna, säger Mats Karlsson.