Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Priserna på begagnade bilar fortsätter att rusa

Det var inte bara inför coronasommaren och hemester som svenskarna köpte begagnade bilar. Priserna har fortsatt att rusa under hösten, visar färsk statistik från bilförmedlaren Kvdbil.

Nybilsförsäljningen har rasat, men begagnatmarknaden fortsätter att skjuta i höjden under året, och det beror på att allmänheten vill sitta säkra från corona i sina egna bilar.

Enligt auktionsdata från Kvdbil, som bygger på cirka 26 000 försäljningar per år, har prisrallyt inte bara fortsatt under hösten och förvintern – det har accelererat. Mellan juli till december steg priserna med hela 9,1 procent.

LÄS MER: Bilhandlare försöker fuska ifrån sig ansvaret

LÄS MER: Rekord för nya laddbara bilar – Volvo Cars i topp

– Vi trodde att uppgången skulle avta allteftersom nybilsförsäljningen kom i gång men så har det inte blivit. Priserna har stigit brant ända sedan i somras och rekorden avlöser varandra, säger Daniel Odsberg, försäljningschef på Kvdbil, i ett uttalande.

Priserna på begagnade bilar steg med 12,8 procent för helåret 2020. Och Daniel Odsberg tror att andrahandsmarknaden kommer fortsätta utvecklas starkt även 2021.

Köptrycket kan minska när restriktionerna lättar

– Jag tror coronapandemin kommer fortsätta driva efterfrågan på begagnade bilar, men kanske inte lika mycket som vi sett hittills. När restriktionerna lättas och fler börjar åka kollektivt kan eventuellt köptrycket minska. Samtidigt tror jag många redan vant sig med att ha bil och fått helt andra behov än tidigare, säger han.

De bilar som ökat mest i pris under året är begagnade bensinbilar, med 14,5 procent, följt av dieselbilarna som ökade med 10,7 procent.

Hos Kvdbil tror man att slopade förmånsrabatter för miljöbilar, förstärkt bonus malus den 1 april och en återhämtning i exporten, kan fortsätta att trigga priserna under 2021.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.