Villapriserna har ökat något mer än bostadsrätterna det senaste året. Arkivbild.
Villapriserna har ökat något mer än bostadsrätterna det senaste året. Arkivbild.

Priser på bostäder fortsätter stiga

Året inleddes med fortsatt stigande priser på bostadsrätter, medan villapriserna stod stilla. Mätt över ett år har priserna på villor ökat med 9 procent mot bostadsrätternas 8 procent, enligt Svensk Mäklarstatistik.

ANNONS
|

Tydligast var prisökningen i januari på bostadsrätter i Malmö, med en uppgång på 2 procent i såväl storstadsområdet som de centrala delarna, enligt nya siffror från Svensk Mäklarstatistik. Sett över ett helt år toppar Malmös centrala delar prisökningsstatistiken med en uppgång på 18 procent.

HOX-index, som använder en annan mätmetod, visar samma utveckling. Bostadsrättsindex steg 4,1 procent.

- Det är inte bara nyproduktionen i Västra hamnen som påverkat utan även andra delar av innerstaden, säger Per-Arne Sandegren, analyschef vid Svensk Mäklarstatistik.

ANNONS

Lugnare och dyrare

Jämfört mot Malmö ser årsökningen för Stockholm – 5 procent upp – rätt blygsam ut, men då ska man veta att Stockholms innerstad för några månader sedan tydligt passerade ett kvadratmeterpris på 90000 kronor och nu är uppe i drygt 94000 kronor. Det innebär att man för två miljoner kronor inte får mer än drygt 21 kvadratmeter bostadsrätt – i teorin. I praktiken har ettorna ett högre kvadratmeterpris.

- I dag är det vardagsmat att ettor säljs för över 100000 kronor kvadratmetern, säger Per-Arne Sandegren till TT.

I centrala Göteborg, med ett kvadratmeterpris på närmare 59000 kronor, skulle man i teorin få runt 34 kvadrat för de två miljonerna. I centrala Malmö 63 kvadratmeter.

Skillnader för villor

Tillsammans står Storstockholm, Storgöteborg och Malmöområdet för hela sex av tio av alla bostadsrättsförsäljningar i landet. Förutom att områdena skiljer sig åt kraftigt när de gäller priser så följs de inte heller åt genom prisuppgångar och inbromsningar. Malmö är det område som oftast särskiljer sig från de andra.

- Det har alltid varit något av en parallellmarknad, med en egen köp- och säljkultur, säger Per-Arne Sandegren.

ANNONS
TT

Fakta: Prisstatistik bostadsrätter

1 mån3 mån 12 mån Medelpris (kr/kvm)

Riket + 1 procent + 1 procent + 8 procent 40417

Centrala Stockholm + 1 + 2 + 5 94180

Storstockholm ± 0 ± 0 + 5 59043

Centrala Göteborg ± 0 + 1 + 8 58705

Storgöteborg + 2 + 5 + 15 43490

Centrala Malmö + 2 + 5 + 18 31686

Stormalmö + 2 + 2 + 13 27034

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Fakta: Noll procent upp för villor

I januari har villapriserna i storstadsområdena gått upp mellan 0 och 2 procent. I riket som helhet rörde sig priserna inte alls i januari.

Den snabbaste prisklättringen sett över ett år står Storgöteborg för, med en uppgång på 14 procent, jämfört med rikssnittet på 9 procent.

Snittvillan i Sverige kostar 3,1 miljoner. I Malmöområdet landar snittpriset på 3,3 miljoner kronor, i Göteborgsområdet på 4,7 och i Stockholmsområdet på 5,8 miljoner.

Källa: Svensk Mäklarstatistik

ANNONS