Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Prisad kafékedja slår sig in i Göteborg

Där Condeco försvinner kliver nu kafékedjan Johan & Nyström från Stockholm in. När man kommer ny till en stad kan man inte bara öppna en butik. Då öppnar man tre samtidigt, säger kreativa chefen Johan Damgaard.

Nyheten att Condeco skulle avyttra fyra stora centrala kaféer blev en mindre skräll bland Göteborgs fikafantaster.

Nu visar det sig att prisade kafferosteriet Johan & Nyström, med tillhörande kaffebarer och konceptbutiker tar över Condecos lokaler i Nordstan och på Östra Hamngatan och Kyrkogatan alledels bredvid Bar Centro, plus att man också etablerar sig i Convendum-huset på Avenyn.

– Vi har snackat länge om att vi borde göra något i Göteborg, men vi har inte riktigt haft tid. Först kände vi att Nordstan kanske inte är riktigt rätt läge för oss, men eftersom vi köpte fler ställen av Eva Olsson, och det ingår en fantastisk lokal på Kyrkogatan/Östra Hamngatan, så sa vi okej vi kör på, säger Johan Damgaard, en av grundarna och kreativ chef på Johan & Nyström.

– Så nu bygger vi en kaffeupplevelse i Nordstan och testar lite nya grepp. På övervåningen ska vi ha ett lite skönt "vuxendagis" där man kan hänga och mötas. Och vill man att det ska gå lite fortare så ska du ändå kunna få Göteborgs bästa kaffe på nedervåningen, säger han.

Kamp mot italienskt kaffe

Kanske ett något provokativt uttalande av en nykomling i en av Sveriges kafétätaste städer, där Da Matteo är en av de stora trendsättande kedjorna.

– Jag vet att göteborgarna älskar Da Matteo, men jag tror att de har varit ganska ensamma och fört en ganska hård kamp mot allt italienskt kaffe som finns i Göteborg. Jag tror att de kommer att bli glada när vi kommer och hjälper till att dra tåget, där man talar om transparens, ursprung och var det är vi dricker, säger Johan Damgaard, och tillägger:

– Lite konkurrens är väl bara bra!

Nu är Johan & Nyström inte bara en kaxig okänd Stockholmskedja som dundrar in, banden tillbaka till Göteborg och stadens kaffekultur är många och långa. Alla tre grundarna av Johan & Nystöms kafferosteri bodde ursprungligen i Göteborg och arbetade för Kahls Kaffe. Först hade de funderingar på att lägga nya företaget vid Nääs fabriker, men beslutade sig för att starta i Stockholm.

– Då för 13 år sedan, var man lite mer mottagliga för nyheter där. Men det har förändrats, nu är Göteborg en innovativ och härlig stad i tillväxt, säger han.

Ska vara juste och hållbart

Det som Johan & Nyström var pionjärer med då var att man ville bort från alla de stora rosteriernas "blandningar" och italiensk espresso och istället lyfta fram kaffe odlat i till exempel El Salvador, att man kände odlarna personligen och att det var juste och hållbart odlat.

– Vi vill att svenskarna ska dricka bättre kaffe, det var varit vårt mantra sedan start. Vår kafferevolution började tidigt 2 000-tal. Tio år senare började alla snacka om hållbarhet. Men vi har alltid jobbat stenhårt med att vara en nagel i ögat på de stora drakarna och utmana dem. Och när de ser att vi tar marknadsandelar då kommer de att följa oss och i slutändan mår alla bättre, och vi får en bättre värld, säger Johan Damgaard.

Den första december rullar Johan & Nyström ut alla sina tre nya konceptbutiker och kaffebarer i Göteborg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.