Prisad företagare sminkar med naturen

Bristen på hudvårdsprodukter med naturliga ingredienser fick Maria Åkerberg att laborera själv. Företaget Dermanord i Frillesås är nu världsledande på sin marknad.

ANNONS
|

Du blev utsedd till Årets företagare2017. Berätta!

– Först blev jag Årets företagarei Kungsbacka eftersom mitt företagDermanord ligger i Frillesås.Därefter gick jag vidare till final iVästra Götaland och vann där med.Plötsligt fanns ju chansen att vinnai hela Sverige, fast jag visste så klartinte hur det skulle gå. Men eftersomjag är en vinnarskalle tänkte jag attsjälvklart går vi för vinst. Så jag bjödmed alla anställda på företaget ochderas respektive till Stockholm ochBlå Hallen. Det var ju extra roligtatt bli utsedd till Årets företagarenär alla anställda var där, det varjättestort och jättekul.

Vägen till dagens succé har varitlång. Hur började allt?

– Jag är född och uppvuxen pålandet. Där gör man saker själv.Fick man gäster så bakade man,man köpte inte kakor i affären.Mina föräldrar hade ett stort kvalitetstänkoch vi odlade mycket grönsaker.I affären köpte vi bara råvaroroch därför blev det ekologiska ochnaturliga självklart för mig redansom barn.

ANNONS

– Jag utbildade mig till byggnadsingenjöroch jobbade som det i tvåår men blev uppsagd i sambandmed byggkrisen på 1990-talet. Sedanträffade jag en bra handläggare påArbetsförmedlingen som frågadevilka intressen jag hade. Hudvård,tänkte jag direkt. Jag hade labbathemma sen jag var tonåring ochgjort vatten- och oljeutdrag på örterpå mitt rum. Så jag utbildade migtill hudterapeut 1993. När jag varklar och skulle starta en egen salonghittade jag inga produkter som motsvarademin krav på helt naturligaingredienser, allt var syntetiskt. Jagfick börja göra mina egna produkteroch samtidigt träffade jag minblivande man. Hans pappa hadekemiföretagdär jag hyrde in migoch fortsatte laborera. 1995 lanseradejag mina första sju produkter.

Hur finansierades Dermanordde första åren?

– Jag hade ett litet kapital sparatpå banken som jag använde. Sen varleverantörerna av råvaror och förpackningarmycket generösa medvillkoren och jag fick draghjälp avodlarna som tyckte att mina produktermed ekologiska och naturligaråvaror var fantastiska, de hadeinte stött på det tidigare.

Vad är det viktigaste när du tarfram nya produkter?

– Att de ska hålla fortsatt högkvalitet. Det är fler som slåss områvarorna i dag och skördarna ochtillgångarna är begränsade. Det gälleratt våga tro på kvalitet framförkvantitet. Vi köper honung, bivax,lavendel och rosenolja från framföralltSverige. Vi vill gynna svenskanäringar och varje år presenterar vitio nya produkter.

ANNONS

Du är noggrann när du väljeråterförsäljare. Varför?

– Det är viktigt att de som säljervåra produkter vet vad de säljer. Jaghar höga krav på återförsäljarna, demåste ha gått vissa utbildningar. Vilägger inga pengar på PRutan alltgår på rekommendation. Därför hittarman inte heller våra produkterhos stora butikskedjor utan barahos utvalda hudvårdssalonger ochspaanläggningar.

Vilka är de viktigaste egenskapernahos en entreprenör?

– Att man älskar det man gör. Jaginser nu att jag skapade mig ett jobbsom jag aldrig vill vara ledig från.Jag behöver inte det, min hobby blevmitt jobb. Sen är jag envis som få,det måste man vara som entreprenör.Man måste tro på det man gör.Jag visste att jag skulle göra skillnadmed mina produkter, men 1995 vardet inte självklart med naturligaråvaror. Då var allt syntetiskt. Senmåste man våga testa nya vägar. Jagbörjade med hemförsäljning somsedan ledde in till hudvårdssalongerna.Vid hemförsäljningen gav jagkunderna tid att fråga och testa, ochde fick tid att prova produkterna.

I dag är Dermanord ett företagmed 84 miljoner i omsättning. Vadär nästa steg?

– Vi är mitt uppe i en stor utbyggnadav fabriken i Frillesås, vi måsteväxla upp för att möta efterfrågan.Inom några år kommer vi att börjasälja mer på export. Dermanord ärvärldsledande på sin marknad, ochvi är ensamma i världen att användalevande stamceller från växtriket ivår hudvård. Det är en ansiktsbehandlingmed levande stamcellerfrån rosenrot, och den finns baratillgänglig på spa eller salong.

ANNONS

Fakta: MariaÅkerberg

■■ Gör: Grundare och vd påDermanord i Frillesås somtillverkar professionell hudvård,hårvård och makeup avnaturliga råvaror.

■■ Ålder: 48 år.

■■ Bor: Frillesås.

■■ Familj: Man och två barn.

■■ Intressen:Familjen och lagagod mat.

ANNONS