Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Pressar både priser och pappersmassa

Göteborgsföretaget Pulpac har fått patent på en revolutionerande metod att formpressa pappersmassa till skålar, muggar och galgar. Allt är nedbrytbart och råvaran kostar bara hälften så mycket som plast.

I dag hörs allt oftare högljudda krav på att miljöförstörande och hälsofarliga plastprylar ska fasas ut, bland annat från EU-kommissionen. Inte undra på att det surras om att Pulpac kan bli ”lika stort som Tetra Pak”. Vd Linus Larsson skrattar åt jämförelsen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jodå, vi har storartade planer här, men det vore nog hybris att prata om dem redan nu. Vårt kortsiktiga mål är att vara lönsamma inom ett par år, säger han.

Det var Linus och hans pappa Ove Larsson som fick idén till den nya metoden, som kan innebära ett teknikskifte av det slag som brukar kallas omstörtande, en så kallad disruptive innovation.

– Vi har en helt ny produktionsmetod. Vi använder luft som formeringsmetod i stället för vatten, säger Linus Larsson.

DEN TRADITIONELLA METODEN att pressa pappersmassa har inte förändrats mycket sedan början av 1900-talet. Den kallas våtformning och går ut på att använda mycket blöt pappersmassa, nästan som slam. Men då får de färdiga produkterna en vattenhalt på 70– 80 procent och måste torkas länge efteråt, vilket kostar både tid och energi. Pulpacs metod pressar torr pappersmassa isostatiskt – lika högt tryck från alla håll – och i hög värme. Det tar mindre än en sekund.

– Vår metod är unik i att kunna producera stora volymer väldigt effektivt och snabbt. Och investeringskostnaderna är mycket lägre än vid våtformning, säger Linus Larsson. Pulpacs produkter kan vara förpackningar av alla slag, tallrikar, lock till kaffemuggar och bestick.

Kanske rentav små möbler?

– Möbler har vi inte testat, men det vore skoj att försöka. Engångsbestick skulle vi klara, säger Linus Larsson.

Tanken är att använda lokal skogsråvara, med enbart rena naturfiber. Inga tillsatser, förutom additiv i form av till exempel vaxer som behövs ifall slutprodukten ska innehålla vätska. Pulpac har valt att inte tillverka och sälja maskiner utan säljer i stället licenser.

– Vi såg en stor potential med tekniken. Den är så generell och kan användas till så mycket. Då var beslutet ganska enkelt. För att göra idén skalbar, säljer vi den på licens till olika varumärkesägare som själva får investera i produktionslinor och annat. Vi vill fokusera på det vi tycker är viktigt och roligt; forskning och utveckling. Vi ska anställa ännu fler ingenjörer för att lyfta metoden till nästa nivå, säger Linus Larsson.

Han visar runt i lokalerna i Högsbo industriområde, där det finns utrymme att växa, både i kontorsdelen och i verkstaden och labbet där man tillverkar prototyper. 

I SEPTEMBER I år ombildades Pulpac och nya ägare kom in med nya pengar, exakt hur mycket är inte offentligt ännu.

– Vi har så vi klarar oss i två år. Men målet är att få ett positivt kassaflöde så snart som möjligt, säger Linus Larsson.

Pulpac har hittills sålt ”en handfull” licenser, den enda som offentliggjorts är Ekoligens AB som tillverkar klädgalgar.

– Än så länge är det för känsligt att prata om de andra licenserna, men under nästa år kommer man att kunna se produkterna ute på marknaden, säger Linus Larsson.

AFFÄRER ÄR PÅ gång även i USA, där Pulpac har ett säljkontor nära Chicago, centrum för den amerikanska förpackningsindustrin.

– USA har visat sig vara en väldigt stark marknad för oss, tvärtemot fördomen att de inte är så miljömedvetna där borta. Där finns ett enormt behov av att byta ut den fossilberoende plasten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.