Prefekten: "Känner inte igen att det är en kultur"

Studenter vittnar för GP om övertramp från föreläsare på juridiska institutionen. Prefekten Thomas Erhag känner inte igen bilden av ett strukturellt problem - men understryker att han tar kritiken på allvar. – Att man går från en föreläsning på Handelshögskolan och känner sig kränkt, illa tillmods eller ledsen. Det kan aldrig vara bra, säger han.

ANNONS
|

En föreläsare har kallat en student för "taliban", en annan har använt ordet "neger" under en föreläsning - och en tredje har skrivit tentafrågor som innehåller stereotyper. Det är några av de saker som studenter på Handelshögskolan vittnat om för GP.

Juridiska institutionens prefekt, avdelningens högste chef, kommenterar uppgifterna så här:

– Jag känner igen de här exemplen, men jag känner inte igen mig i att de skulle vara uttryck för en rasistisk och sexistisk kultur, säger prefekten Thomas Erhag.

Ingen har blivit avstängd

I fallet där en föreläsare kallat en student för "taliban" gjorde skolan en intern utredning.

– Jag känner inte att jag kan kommentera det fallet, vi har gjort en utredning och frågan är utagerad, säger han.

ANNONS

Vad hände efter att ni gjorde utredningen?

– Jag och föreläsaren hade ett samtal om det inträffade. Och det hade också den här studenten och föreläsaren, som talade ut om situationen.

Finns det någon föreläsare på juridiska institutionen som blivit avstängd från att föreläsa?

– Nej, det finns det inte.

Genomfört normkritisk utredning

Prefekten påpekar att institutionen tar den här typen av frågor på största allvar, men vänder sig samtidigt mot bilden av att hans arbetsplats skulle präglas av en kultur som är diskriminerande.

– Att det skulle vara en rasistisk och sexistisk kultur... det låter jättetråkigt om det är bilden av juridiska institutionen. Det beklagar jag ju verkligen och det måste vi ta på stort allvar. Jag tycker att vi har jobbat systematiskt med den här typen av frågor i flera år. Det gäller också att få studenterna såsom blivande jurister att förhålla sig till sådana här frågor på ett bra sätt, men också rustas som jurister att just inte vara rasistiska och sexistiska. Det strider ju mot flera av våra konstitutionella grundvärden, säger Thomas Erhag.

Hur jobbar ni med de här frågorna?

– Vi har till exempel genomfört en normkritisk undersökning av programmet, även om den inte är slutrapporterad ännu. Det handlar om hur vi uttrycker oss i vår verksamhet. Inte bara i föreläsningssalen, utan om vi använder oss av stereotyper i texter vi skriver eller i tentamensfrågor. Det är någonting vi har jobbat med internt, men det hoppas jag inte är något unikt för juridiska institutionen.

ANNONS

"Klipska unga människor"

Att studenter säger ifrån när de känner sig felaktigt behandlade ser prefekten på juridiska institutionen bara som positivt.

– Jag har varit med tillräckligt länge för att veta att det ibland stormar i studentgruppen. Och det är sunt att det gör det. Vi har inte några tysta små möss som är juriststudenter, utan det är otroligt klipska unga människor som reagerar på oförrätter och engagerar sig i viktiga samhällsfrågor. Det är bra och så vill vi att det ska vara, säger Thomas Erhag.

ANNONS