Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Preem vill bygga om sin anläggning i Lysekil för att satsa på förnybara råvaror, som rapsolja. Bild: Thomas Johansson/TT
Preem vill bygga om sin anläggning i Lysekil för att satsa på förnybara råvaror, som rapsolja. Bild: Thomas Johansson/TT

Preems besked: Satsar på rapsolja

Efter den avbrutna satsningen på en utbyggnad av oljeraffinaderiet i Lysekil vill Preem satsa miljarder på förnyelsebara energikällor. Men på längre sikt räknar bolaget inte med att satsningen ger några nya arbetstillfällen.

I september drog Preem tillbaka sin ansökan ut att bygga ut oljeraffinaderiet i Lysekil. Enligt bolaget bedömdes projektet inte vara tillräckligt lönsamt. Det planerade projektet hade innan dess vållat en stor debatt, då utbyggnaden skulle medföra ökade koldioxidutsläpp.

Nu meddelar Preem att man planerar lämna in en ny ansökan. Denna gång om att bygga om delar av anläggningen som används för framställning av diesel och i stället fasa in förnyelsebara energikällor.

LÄS MER: Preem drar tillbaka ansökan om utbyggnad av Preemraff

LÄS MER: Preem lämnade in fel uppgifter – får miljoner i straffskatt

– Vi kommer att använda tallolja, rapsolja och återvunnen frityrolja. Det här är råvaror som vi redan i dag använder vid vår anläggning i Göteborg, säger Preems vd Magnus Heimburg till DN.

Bolaget planerar att lämna in ansökan innan årsskiftet, med målet är att den ombyggda anläggningen ska stå färdig år 2024.

Under ombyggnationen räknar Preem att ytterligare arbetstillfällen kommer behövas i Lysekil, men att dessa kommer försvinna när den nya anläggningen väl är klar.

Preem beräknas att satsningen kommer minska klimatutsläppen med upp till 1,7 miljoner ton årligen.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.