Preems ägare - en doldis god för 65 miljarder

ANNONS
|

Preems ägare Mohammed Al-Amoudi har noga räknat intervjuats i svenska medier två gånger. Om man räknar bolagets personaltidning som vanliga massmedier, vill säga.

Samtidigt har han sedan mitten av 90-talet etablerat sig som en av landets största privata investerare och enligt uppgifter från Preem sysselsätter hans olika svenska bolag omkring 15 000 personer. Han äger ett stort antal fastigheter, mest i Stockholm, byggföretaget Midroc samt är den enskilt största ägaren i byggjätten Peab.

Al-Amoudi arbetade på 80-talet för det dåvarande svenska byggföretaget ABV. Tillsammans med Skanska lyckades företaget vinna ett kontrakt värt bortåt 100 miljarder för att bygga bergrum för oljelagring i Saudiarabien och enligt en granskning i Dagens Industri var det i samband med detta Al-Amoudi lade grunden till sin förmögenhet.

ANNONS

De svenska byggbolagen ansåg att risken till sist blev för stor med jätteprojektet och sålde det till Al-Amoudi för 175 miljoner. Vilka finansiärer han hade i ryggen den gången är fortfarande inte känt.

Sedan dess tycks han ha sitt på det torra. Enligt DI:s granskning var hans tillgångar värda 65 miljarder 2005.

Enligt olika medieuppgifter har Al-Amoudi bostäder i London, Jeddah och Addis Abeba. Han ska dessutom vara gift med två kvinnor. Detta är dock inget han själv eller hans medarbetare talar om offentligt.

Denna tystlåtenhet kommenterade han i Preems personaltidning med hänvisning till sin muslimska tro och drog en parallell till familjen Wallenberg "Jag tror att det finns en framstående svensk familj som säger: Verka men inte synas! Jag vill inte tala om vad jag gjort, utan låta arbetet och resultatet tala för sig."

ANNONS