Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Preems raffinaderi i Lysekil skulle ha byggts ut, men den planerade expansionen ställdes in. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Preems raffinaderi i Lysekil skulle ha byggts ut, men den planerade expansionen ställdes in. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Preem lämnade in fel uppgifter – får miljoner i straffskatt

Preem har under flera år lämnat in felaktiga uppgifter till Skatteverket, det skriver DN. Uppgifterna gäller hur stor andel av produkterna som består av biomassa – något som är grund för hur mycket energi- och koldioxidskatt bolaget betalar.
Nu har Skatteverket upptaxerat Preem och dessutom gett en straffskatt på 5,4 miljoner kronor.

Oljebolaget Preem har varit uppmärksammat för sina planera att bygga ut ett raffinaderi i Lysekil. Men för några veckor sedan ställdes den planerade utbyggnaden in – på grund av att Preem inte längre har ekonomi för att klara av projektet.

Nu skriver DN att bolaget har lämnat in felaktiga uppgifter till Skatteverket mellan åren 2013 och 2017. I en dom från i maj framgår att den verkliga andelen biomassa i Preems produkter inte stämmer överens med den andel som bolaget uppgivit.

Hur mycket biomassa som produkterna innehåller används för att beräkna energi- och koldioxidskatt.

LÄS MER: Vems existens var det Lysekils politiker röstade ja till?

LÄS MER: Greenpeace om Preems besked: ”Visar att greenwashing inte funkar”

Preem: Vi upplyste Skatteverket

Sammanlagt handlar det om 66 miljoner kronor som Preem inte har betalat i skatt, något som nu korrigerats av Skatteverket, enligt DN. Dessutom får bolaget en straffavgift på 5,4 miljoner.

Sammanlagt måste Preem betala omkring 74 miljoner kronor, inklusive räntor.

”Vi upplyste Skatteverket redan i januari 2017 att vi observerat att andelen i biomassa i HVO kunde komma att behöva justeras, med följden att tidigare gjorda deklarationer skulle behöva rättas.” skriver Maria Langwall ekonomichef på Preem i en kommentar till DN.

”Att beräkna biomassa är skatterättsligt komplicerat. Av den anledningen gör vi löpande analyser och efterkalkyler för att säkerställa att korrekta belopp inkommer till Skatteverket. I en sådan efterkontroll upptäcktes felet och då lämnade vi in en självrättelse till Skatteverket”, skriver Maria Langwall.

Preem har överklagat domen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.