Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Riksbanken på Brunkebergstorg i Stockholm.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Powell: "Transparens allt viktigare"

Några av de tyngsta ekonomiska makthavarna i världen är på plats i riksdagen för att diskutera centralbankernas framtid. En av deltagarna är Federal Reserves chef Jerome Powell.

Med 350 år på nacken kan Riksbanken stoltsera med att vara världens äldsta centralbank. För att högtidlighålla jubileet har ett antal tungviktare från den penningpolitiska sfären bjudits in, däribland den amerikanska Federal Reserves ordförande Jerome Powell och chefen för den brittiska centralbanken, Mark Carney.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Transparens och tydlighet kring ansvarsskyldighet blir allt viktigare för oss i en tid där allmänhetens förtroende för stora institutioner minskar, sade Powell.

Framtidspanel i riksdagen

Panelsamtalet, som även Europeiska centralbankens Benoît Cœuré samt Augustin Carstens deltog i, rörde frågor om centralbankernas framtid och vilka utmaningar dessa institutioner står inför. En sådan utmaning är cyberhot, enligt Mark Carney.

- Vi vet att nästa kris kommer, men vi vet inte hur. Teknikens snabba utveckling innebär att hotet från cyberattacker ökar, därför måste fokus riktas mot att minska dessa risker.

Han delade också Jerome Powells bild om att arbetet med att öka allmänhetens förtroende för dessa institutioner blir allt viktigare.

Utmaningar på hemmaplan

Konferensen hålls i en tid där flera centralbanker runt om i världen fortsätter kämpa för att få upp inflationen.

Sverige är ett av de tydligare exemplen där den historiskt låga styrräntan på minus 0,5 procent gång efter annan lämnats oförändrad av riksbanksdirektionen.

Nästa höjning väntas nu ske först i slutet av 2018, dels för att inflationen, justerad för energipriser, inte riktigt når upp till Stefan Ingves krav, dels för att Riksbankschefen är nödgad att följa Europeiska centralbanken som har allt svårare att få upp prisökningarna i eurozonen.