Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/2

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Postnord slog rekord efter Black Friday

Över 700 000 paket passerade Postnords terminaler under natten till tisdagen. Det innebar ett nytt rekord för ett enskilt dygn. Anledningen är en ökande e-handel i allmänhet och Black Friday i synnerhet.
– Det har varit sjuka dagar, säger Mathias Krümmel, chef för produktion på Postnord.

Alla prognoser pekade i samma riktning: Rekordförsäljning är att vänta under Black Friday och alla dagar som omger den nya stora shoppingdagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I helgen visade siffror från betalbolaget Dibs att antalet köp i svenska webbutiker ökade med totalt tio procent jämfört med förra årets readag. Och Postnord bekräftade under onsdagen att pakethanteringen slog rekord i kölvattnet av den svarta fredagen.

"Sjuka dagar"

702 000 paket hanterades i Sverige under ett enskilt dygn (måndagen) efter en köpglad helg. Tidigare rekordet var 583 000 paket under ett enskilt dygn, då var det i december i fjol.

– Det har varit sjuka dagar, men det är framför allt riktigt, riktigt kul. Det är extra kul att det hittills har gått så bra, säger Mathias Krümmel och utvecklar:

– Vi har det senaste året dragit en del lärdomar och vi har nu fler terminaler, lastbilar och chaufförer som kan distribuera i tid.

LÄS MER: Postnord tar in extra personal för att klara paketen

Totalt har Postnord hanterat drygt 2,2 miljoner paket sedan Black Friday och även om peaken kan vara nådd väntar en intensiv period även fortsättningsvis, fram till jul.

– Ur ett logistiskt perspektiv är det bra att man har lagt Black Friday på fler dagar än bara fredagen. Det är svårt att dimensionera verksamheten för en jättevass peak, och det är nog därför många e-handlare väljer att ha erbjudanden under en längre tid, säger Mathias Kümmel.

Var ute i god tid

Fler än hälften av alla som konsumerade gjorde samtliga sina inköp på internet. Totalt spenderades i snitt 2 635 kronor per e-handlande person och de mest populära varorna var kläder och hemelektronik.

I Göteborg låg e-handelsshoppingen under Black Friday-helgen 16 procent över Postnords prognos.

Mathias Kümmel uppmanar nu privatpersoner att respektera den höga belastningen.

– Så fort du får din avisering, hämta paketen. Annars bygger man på lager hos ombuden. Vill man undvika köer bör man välja andra tider än 17-19 för att hämta paketen. Och ha framförhållning, till jul är det bra att göra sin beställning senast 19 december, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.