Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/4

Postnord öppnar drive thru – mitt i julhandeln

Från fredag och fram till jul öppnar Svenska Mässan en stor paket-drive thru tillsammans med Postnord, ett smittfritt område med plats för 1 000 paket.
– Du sitter i bilen, får paketet genom rutan och sedan kör du ut, säger Jan Angelbäck, logistikchef på Svenska Mässan.

Tanken med samarbetet är att minska den stora trängseln hos alla postombud runt om i Göteborg.

– Det som är väldigt spännande är att det i första hand är drive thru för paketutlämning, det vill säga att du sitter kvar i ditt fordon. Och då minskar man risken för smittspridning och köer hos ombuden. Så Postnord ville ha fler ställen att hämta paket på, säger Jan Angelbäck.

Svenska Mässan kommer att ha plats för 1 000 paket.
Svenska Mässan kommer att ha plats för 1 000 paket. Bild: Robin Aron

Nu är det alltså inte så att man kör upp sin bil vid Svenska Mässans stora entré eller hotell Gothia Towers - utan man kör in på Svenska Mässans godsmottagning som ligger längst ner i den stora anläggningen, precis där gångbron över till Liseberg ligger.

LÄS MER: Så handlar du julmaten coronasäkert

LÄS MER: Högtryck i julhandeln — paketet kan dröja

– Vi kommer att ha både skyltning och värdar som visar folk vart de ska med bilen. Sedan fungerar det som hos ett vanligt postombud. Du visar ditt sms, och vi knappar in det i Postnords system. Hämtar paketet, tar emot legitimation, scannar paketet och lämnar ut det till bilen. Sedan kör man vidare och ut på Valhallagatan, säger han.

Svenska Mässan och hotell Gothia Towers tillhör de verksamheter som tillsammans med Liseberg, drabbats hårt av pandemin under året.

Svenska Mässan har plats för 1 000 julklappspaket

Så sent som i förra veckan aviserade Svenska Mässan att det inte kommer att bli några mässor fram till maj nästa år. Och under tiden står lokalerna ekande tomma.

Fram tills nu. Och här finns det gott om utrymme för julklappspaketen

Det gick snabbt från idé till att Svenska Mässan blev drive thru-ombud för Postnord, säger logistikchefen Jan Angelbäck. Bild: Robin Aron
Det gick snabbt från idé till att Svenska Mässan blev drive thru-ombud för Postnord, säger logistikchefen Jan Angelbäck. Bild: Robin Aron

– Ja, herrejösses! Vi hade haft plats för 100 000 paket. Med det utrymme vi skapat för detta är det plats för upp till 1 000 paket. Det är inga problem, vi har jättestora ytor. Men vis av erfarenheten så hämtas det ofantligt mycket paket idag. Det är enorma volymer. Mina kontakter inom Postnord berättar om 1,3 miljoner försändelser under natten mellan måndag och söndag i deras område, säger Jan Angelbäck.

Svenska Mässans Drive Thru öppnar fredagen den 4 december och kommer att vara igång fram till den 23 december.

Men hur ska folk veta att de ska skicka paketen till Svenska Mässan, istället för sitt vanliga ombud?

– Det gör man redan hos sin e-handlare. Då skriver man in Svenska Mässan Drive Thru eller postnummer 412 51, det är precis som vanligt, men att man väljer oss som ombud istället, säger han.

Postnord utvecklar ett digitalt kösystem

Postnord håller också på och utvecklar ett kösystem via sin app som ska vara igång inom kort, så att man ska slippa att stå inomhus och köa med andra kunder hos ombuden. Man ska helt enkelt kunna scanna qr-koden hos sitt ombud, ställa sig på kö via appen och få ett sms, när det är dags att gå in.

– Vi jobbar hela tiden för att hitta nya lösningar så att alla ska känna sig säkra när de hämtar ut sina paket i jul. Både det digitala kösystemet och vår satsning på Drive Thru gör att vi minskar risken för trängsel och på så sätt även risken för smittspridning hos våra ombud. Dessutom ligger mässan centralt i Göteborg vilket gör att många kan använda ombudet, säger Mathias Olsson, chef för Postnords ombudsnät.

I och med att Svenska Mässan har drive thru-service, tror inte Jan Angelbäck att det kanske kommer att bli någon direkt köbildning, i och med att kunderna droppar in pö om pö.

Svenska Mässan har satt in ett par ur personalen för pakethanteringen, men har beredskap för att gå upp i arbetsstyrka om det skulle behövas.

Och man kommer också att ta emot returpaket.

Stockholmsmässan i Älvsjö, drog igång en liknande drive thru tillsammans med Postnord i förra veckan. Men det som skiljer mot Göteborg är att Svenska Mässan ligger i centrum och nära handelsområden.

Kommer Svenska Mässan att fortsätta med drive thru för paket även efter jul?

– Ja, definitivt. Den här idén kom upp och sjösattes snabbt. Normalt är de riktigt stora volymerna från Black Week och fram till jul, och detta skulle vi kunna ha även nästa jul, säger Jan Angelbäck.

Sedan tidigare har både regeringen, Folkhälsomyndigheten och branschorganisationen Svensk Handel uppmanat till försiktighet under årets julhandel.

LÄS MER: Folkhälsomyndigheten skärper tonen i nya råd

– Kan du inte undvika trängsel, då ska du inte heller handla, sa näringsminister Ibrahim Baylan (S) på en pressträff i november.

Han uppmanade de som köper julklappar online att beställa hemleverans av paketen, och inte beställa till postombud. Alternativet är att hämta paket när det inte är rusningstid.

Så här går det digitala kösystemet till:

1. Scanna QR-koden som sitter utanför ditt postombud, detta kan du göra på corona-säkert avstånd. Du blir nu slussad till en webbsida där du får en digital kölapp.

2. Här blir du ställd i kö och tilldelad ett könummer. Se hur många som är före dig i kön.

3. Legitimera dig med bankID under tiden i PostNord App för att effektivisera utlämningen ytterligare.

4. Håll ett öga på ditt könummer i telefonen, när det blir din tur syns det i din telefon.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.