Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Lottförsäljare har varit anställda hos Global Expansion AB i Göteborg en underlevarantör till Appco Group Sverige AB.

Postkodlotteriet blev nitlott för dörrknackare

Dörrknackare som sålt Postkodlotter kunde få 3 000 kronor för en månads arbete. Postkodlotteriet känner sig lurat av företaget som hade uppdraget och har sagt upp avtalet.

Flera miljarder kronor delas ut till Postkodlotteriets vinnare och de ideella organisationer som lotteriet stöttar. Men för dörrknackare som sålt abonnemang på postkodlotter i Västsverige sedan i höstas har utdelningen ofta blivit mycket mager.

Flera försäljare av postkodlotter som GP talat med berättar om arbetsdagar på tio-tolv timmar. Efter en månads arbete kunde lönen efter skatt sluta på 3 000 kronor, några har tjänat 8 000 kronor. Ibland blev lönen högre. Hela lönen har beräknats utifrån sålda lotter.

- Vi samlades oftast vid halv elva på förmiddagen för coachning och säljutbildning. Efter lunch åkte vi ut till den ort och det område som var aktuellt för dagen. Alingsås, Borås, Kungsbacka, Stenungsund... Vi fick själva betala för resorna. Sedan knackade vi dörr och försökte sälja lotter fram till nio på kvällen. Ibland var det sex dagar i veckan, berättar en av dörrknackarna.

- När vi hade slutat dagens dörrknackning åkte vi alltid tillbaka till kontoret för att lämna Postkodlotteriets jacka och rapportera försäljningen. Vi kanske var klara vid tio-elva tiden på kvällen, berättar en annan av försäljarna.

De lottförsäljare GP talat med har varit anställda hos Global Expansion AB i Göteborg. Uppdraget har i sin tur kommit från Appco Group Sverige AB som haft avtal med Postkodlotteriet om försäljning av lotter genom dörrknackning, face to face-försäljning.

Upprörda

När GP nyligen redogjorde för Postkodlotteriet om anställningsvillkoren för dörrknackarna vid Global Expansion kom det som en överraskning att företaget överhuvudtaget var engagerat i lottförsäljningen.

- Vi är mycket upprörda. Vi känner oss lurade. I vårt kontrakt med Appco Group finns en klausul om att de inte får anlita underentreprenörer utan vårt tillstånd, säger Roger Magnergård, presschef på Postkodlotteriet.

Nu har Postkodlotteriet beslutat att helt upphöra med dörrknackning.

- I och med att Appco Group brutit mot vårt avtal har vi sagt upp avtalet. Vi slutar med all dörrknackning, säger Roger Magnergård.

Ytterligare ett företag som har avtal om lottförsäljning genom dörrknackning får fortsätta till slutet av maj för att kunna "fasa ut sin personal".

När det gäller löner och ersättningar till lottförsäljarna som knackat dörr hänvisar Roger Magnergård till en paragraf i avtalet med Appco Group.

"Leverantören ska betala alla sina medarbetare minst minimilöner och förmåner enligt nationell lagstiftning samt eventuella andra branschgemensamma överenskommelser och bestämmelser. I tillägg till lagstadgad lön och ersättning ska medarbetarna kompenseras för övertidsarbete."

Minimilön

Roger Magnergård menar att paragrafen innebär att lönen ska vara motsvarande kollektivavtal. I branschen finns ett kollektivavtal som har en minimilön på 18 000 kronor i månaden.

- Vi från Postkodlotteriet uppmanar å det starkaste att Appco Group följer det avtal man skrivit under och att även Global Expansion gör detta. Vi tycker det som hänt är förfärligt. Det är ingenting vi står för. Möjligen borde vi ha kollat upp detta en gång extra, summerar han.

Malin Nilsson, styrelseledamot och talesperson för Appco Group Sverige AB, vill inte ge några kommentarer till det uppsagda avtalet med Postkodlotteriet eller detaljer kring arbetsvillkor i avtalet.

- Jag har inga kommentarer kring nuvarande eller tidigare klienter och samarbeten, säger Malin Nilsson.

Johny Larsen, grundare och chef för Global Expansion i Göteborg, vill inte klarlägga eller kommentera avtals- och arbetsvillkor för lottförsäljarna eller samarbetet med Appco Group.

- Det har jag inte lust till. Jag jobbar inte längre med klienten. Jag tycker du ska sluta ringa mig. Vi gör allting rätt, säger Johny Larsen.

Han vill samtidigt poängtera att lottförsäljarna under arbetsdagarna fått utbildning.

- De anställda har fått kostnadsfri utbildning i försäljning som de har användning för när de söker andra jobb.

Fakta: Postkodlotteriet

Postkodlotteriet fick lotteritillstånd 2005. Bolaget är helägt dotterbolag till Novamedia BV, Holland.

2013 omsatte Postkodlotteriet 3 519 miljoner kronor.

1,4 miljarder (40 procent) av intäkterna gick tillbaka till lottköparna i form av vinster.

1,1 miljarder (32 procent) gick till de 49 ideella organisationer som Postkodlotteriet stödjer. Bland organisationerna finns Barnens rätt i samhället (Bris), Amnesty International, Barncancerfonden och Sjöräddningssällskapet.

985 miljoner (28 procent) gick till driften av lotteriet.

Novomedia Svenska Postkodlotteriet AB redovisade för 2012 ett rörelseresultat på 85 miljoner kronor.

Källa: Postkodlotteriet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.