Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En vision av nya lyxhotellet i gamla Posthuset.

Posthuset byggs om för en miljard

Gamla Posthuset går in i en ny era. På måndagen gick startskottet för förändringen från anrik men tom gammal vacker byggnad till förstklassigt hotell.
En miljard ska satsas, ungefär. Det verkar inte finnas några begränsningar för vad omvandlingen av Posthuset på Drottningtorget får kosta.
Bakom satsningen står hotellfastighetsbolaget Capona (som i dag byter namn till Home Properties) som äger byggnaden och hotellkedjan Choice som ska stå för driften.
Men i själva verket kan satsningen och ägandet sammanfattas i namnet Petter A Stordalen. Förutom att han styrelseordförande i Choice Hotels Scandinavia, äger norrmannen hotellkedjan och dessutom 70 procent av Capona.
- Kostnaden kommer att bli mellan 800 miljoner och en miljard sammanlagt. Visst är det en risk, både för Capona och Choice men vi behöver inte låna en krona till bygget. Jag sålde fastigheter för fyra miljarder i fjol, säger Petter A Stordalen.
Med ett näst intill skuldfritt Choice och helt skuldfritt Capona med en miljard i kassan och en vinst på drygt 900 miljoner kronor förra året är Petter A Stordalen inte orolig för risken med bygget. Förväntningarna uttrycker han näst intill lyriskt.
- Det här är ett tillfälle som jag aldrig kommer att få igen, när jag såg huset första gången fick jag gåshud och blev livrädd att någon skulle hinna före.
Det var arkitekt Magnus Månsson, på Semrén & Månsson, som efter en fråga från Peab lanserade Centralposthuset som ett lämpligt objekt för ett hotellbygge i särklass i Göteborg. Och på den vägen är det - de 550 rummen ska stå färdiga 2008, enligt planen. Och när alla instanser sagt sitt kan vyn i det allra centralaste Göteborg ha förändrats ganska radikalt.
- Men huset bevaras med få yttre förändringar, säger Magnus Månsson som tidigt fann den devis som blivit ledstjärnan för ritningarna - Våga förändra för att kunna bevara.
En av de få yttre förändringarna handlar om en ingång på gatuplan på hotellets framsida. Men den stora förändringen är en ny byggnad i den lucka i byggnaden som vetter mot Åkareplatsen. Där ska det, enligt ritningarna byggas en 17 våningar hög byggnad som ska krönas med två kupoler.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.