Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Politisk dimma äventyrar den svenska modellen

För Susanna Sundström innebär hösten starten på ett nytt år och hon är oroad över hur det har inletts politiskt. I en tid där den svenska öppna modellen står på spel behöver vi människor som står upp för alla, nya som gamla svenskar, skriver hon.

Nu har skoleleverna packat ryggsäcken. Nu har semesterfirarna checkat in i vardagen. Och det regnar igen. Efter en sommar som inte kan liknas vid annat än en dröm tar vi oss åter an hösten. Det är inte bara valrörelsen som varit mörk med sitt dimmiga resultat, det blir också påtagligt mörkare för varje dag som går. Jag blir även obehagligt påmind om känslan av att frysa och hur lång tid det tar innan jeansen torkar efter cykelturen på väg till jobbet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

För mig är inte starten på det nya året den första januari. Det är den första september, så här några veckor in på mitt nya år har jag både hunnit komma tillbaka till verklighetens kyla och känt förväntan inför vad som komma skall.

DET ÄR VÄL ingen hemlighet att jämställdhet och miljö ligger mig varmt om hjärtat, men jag brukar inte så ofta prata om att det är den svenska modellen som är det viktigaste för mig i den politiska sfären. Jag är stolt över att bo i ett land som i hundra år präglats av politiska krafter som tagit fram ett välfärdssystem baserat på skatter och en stark företagskultur som välkomnar innovation och egentänkande. Sverige är ett starkt land, där ung som gammal, kvinna som man och överklass som underklass har fått plats tack vare det ekonomiska system vi byggt upp. Den politiska dimman vi nu trätt in i äventyrar min kära modell och jag är modstulen inför vad som kan komma att hända.

I vår har det gått 100 år sedan det beslutades om kvinnlig rösträtt och jag är så tacksam mot de kvinnor som banat väg för mig. De som stridit för barnomsorg och gett mig en självklar plats i skolbänken. Hundra år är en livstid för många i dag och under det senaste seklet har Sverige hunnit med en hel del.

VI HAR GJORT en välståndsresa från U- till I-land. Investeringar och innovationer har gjort att vi effektiviserat flera arbeten. Skogsindustrin är inte längre manuell och de allvarliga arbetsplatsolyckorna är betydligt färre. I våra strukturomvandlingar har vi fått arbetskraft från andra länder till de nya växande arbetsområden som har fört Sverige framåt och bidragit till vår välfärd.

Vi är hälsosammare och har funnit botemedel mot dödshotande sjukdomar som gör att vi lever längre. Vi har högre inkomster och med hjälp av globala överenskommelser har vi kunnat fokusera på det vi kan bäst och har bäst resurser till. Tack vare frihandelsavtal har vi varit viktiga för andra länder och suttit på resurser som gjort andra länder beroende av oss vilket kan ha bidragit till att vi kunnat undvika krig. Vårt livsmedelsutbud har växt lavinartat och hela världen finns representerad på våra matbord. Vi kan också kommunicera med vem som helst över hela jordklotet nästan helt gratis tack vare den digitala utvecklingen.

Om länder världen över, företag och investerare kan fortsätta att samverka och satsa pengar på mer innovation och teknologisk utveckling så kan vi utbilda fler och utveckla Sverige och resten av världen till en bättre plats med bättre levnadsvillkor.

OM DU SOM läser detta har makt att påverka Sverige i hemmet, på jobbet eller på din fritid uppmanar jag dig att värna om det Sverige vi byggt upp. Värna om dina pengar genom att tänka privatekonomiskt, ge bort pensionsrätter till din respektive om det är hen som stannar hemma. Värna om dina kollegor och låt dem växa genom att ge även dem mer mångfald och låt det underrepresenterade könet få ta plats och bidra mer i företaget. Visa respekt mot dem som skjutsar dig till jobbet, den som tar hand om dina nära i vården och de som kanske har det minst lika jobbigt som du om inte värre.

I en tid där den svenska öppna modellen står på spel behöver vi människor som står upp för alla, nya som gamla svenskar. För det finns de som är beredda att offra allt vi byggt upp.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.