Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Telias vd Johan Dennelind kommenterar bolagets delårsrapport och köp av Bonnier Broadcasting.

Politiker dömer ut Telias TV4-köp

Telia jublar över att köpet av Bonnier Broadcasting är i hamn. Men politiker i båda läger är kritiska till affären som de menar hotar mångfalden i medierna. Samtidigt kritiserar Alliansen regeringen för att ha gjort för lite för att stoppa affären.

Beskedet att halvstatliga Telia köper Bonnier Broadcasting med TV4, CMore och finländska MTV för 9,2 miljarder kronor kom i samband med delårsrapporten för årets andra kvartal. Medan det är glada miner hos säljare och köpare är det bistrare tongångar bland politikerna.

- Jag är inte helt imponerad. Det är viktigt för regeringen med mångfald i media, och det är dessutom viktigt att det finns en stark ekonomisk grund för affären, säger näringsminister Mikael Damberg (S) till TT.

Efter ett möte på eftermiddagen med Telia meddelar han att affären nu kommer att granskas med fokus på mediernas oberoende.

- Det här kan bli en fråga om sändningstillstånd, men också en mediepolitisk diskussion som måste föras, om det är lämpligt att Telia äger TV4.

Damberg understryker även att han hela tiden klargjort för Telia att han anser att en affär vore en dålig idé, även om det inte synts i offentligheten.

LÄS MER: Journalistförbundet försiktigt positiva till affären

Vill inte äga tv-kanaler

- Jag har tidigare sagt att staten inte har några ambitioner att äga tv-kanaler, säger han.

På frågan om regeringen kan stoppa affären svarar Damberg att han inte utesluter någonting.

- Först och främst ska vi göra analysen, säger han och tillägger att han tagit kontakt med Moderaterna och Näringsutskottet för att föra en diskussion om vägen framåt.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson poängterar att Damberg inte tagit kontakt förrän i dag, och anser också att Telias köp av Bonnier Broadcasting är "en olämplig affär".

- Det är problematiskt att staten är så dominerande på marknaden. Vi skulle se det som olämpligt i alla länder, och det är olämpligt även i Sverige. Man ska aldrig kunna ifrågasätta oberoende nyheter.

Hon anser också att regeringen, fram tills nu, inte gjort något för att förhindra affären.

"Regeringen har duckat"

Damberg slår ifrån sig Alliansens kritik om att regeringen inte agerat och säger att partierna verkar vara överens om att staten inte ska äga marksänd tv.

Däremot håller han inte med Moderaterna om att staten bör sälja Telia.

Enligt Olle Lidbom, medieanalytiker och kommunikationschef på Norstedts förlag, innebär affären att statens kontroll över tv-marknaden blir i det närmaste total.

- Det blir färre medieaktörer och den aktör som blir absolut mest dominerande blir staten.

De indirekta riskerna med ägarkoncentration är, enligt Lidbom, att mediemångfalden minskar. På sikt kan man även vara orolig för en utveckling som den vi sett i länder som Polen och Ungern där staten använt sina public servicekanaler på ett politiserat sätt.

- Jag är förvånad över att man ändå vill baxa igenom den här affären när det är så uppenbart att alla politiska partier är väldigt kritiska, säger han.

Att staten skulle sälja av sitt innehav i Telia tror Lidbom skulle bli svårt då telenätet är en viktig infrastuktur för Sverige. Däremot kan han föreställa sig andra lösningar, till exempel en avknoppning av Telia där en statlig del ägnar sig åt infrastruktur medan en icke-statlig del ägnar sig åt innehåll.

Samgåenden ökar konkurrensen

Telias vd Johan Dennelind ser dock inga problem med köpet av Bonnier Broadcasting men vill inte kommentera ägandefrågan eller hur förhandlingarna gått.

- Styrelsen och jag har jobbat hårt för att få till en affär där vi kan ta en offensiv satsning och det är det vi gör i dag.

Enligt Dennelind är samgåenden inom och utom landets gränser viktigt för att få upp lönsamheten och möta konkurrensen på marknaden.