Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Njut av semestern utan att tjuvarna tjänar på det.

Polisen: Skydda dig mot semesterbedrägerier

Det är semestertider och många är på resande fot eller upptäcker nya platser på sin hemort. Men även ligor med tjuvar och bedragare passar på att resa runt så här års.

Det är ofta utländska ligor som passar på att kolla din pinkod och stjäla ditt kort, medan du står vid bankomaten, enligt Jan Olsson.

- Fickstöldsligor härjar på sommaren precis som i julruschen, säger han.

Ett vanligt sätt är att de frågar efter vägen, distraherar sitt offer med en karta, och tar pengarna som just kommit ut ur bankomaten – under kartan. Ett annat är att de brer ut kartan över mobilen när du sitter och fikar och tar mobilen. Men allra vanligast är att de kollar pinkoden över din axel och stjäl kortet.

- Håll därför alltid handen för när du slår in pinkoden, säger Jan Olsson.

I många länder är det vanligare än i Sverige att det finns skimningutrustning när du ska ta ut pengar. Dessutom vet du kanske inte hur bankomaterna brukar se ut.

- Ett tips kan vara att rucka på själva kortinsticket, så att det är inte sitter löst. Då kan det vara en skimningutrustning som sitter tejpad över det egentliga hålet, säger Jan Olsson.

Vissa länder har inte heller pin- eller chipverifiering. Det kan räcka med kortinformationen för att bedragare ska kunna tillverka ett plastkort och det kan gå fort att få sitt konto länsat, så tänk på att inte ha för mycket pengar på kontot, fyll hellre på med mindre summor.

Sedan är det även vanligt att semesterfirare slarvar med sina saker på stranden, vilket egentligen är rätt enkelt att lösa.

- Man måste inte ha med sig allting, utan lämna det hellre i värdeskåpet på hotellet, säger Jan Olsson.