Brunkolsgruvan Turów nära staden Bogatynia i Polen. I dag kommer merparten av Polens energiförsörjning från kol. Nu har landets regering och fackliga representanter kommit överens om att landets kolgruvor gradvis ska stängas fram till 2049. Arkivbild.
Brunkolsgruvan Turów nära staden Bogatynia i Polen. I dag kommer merparten av Polens energiförsörjning från kol. Nu har landets regering och fackliga representanter kommit överens om att landets kolgruvor gradvis ska stängas fram till 2049. Arkivbild. Bild: Petr David Josek/AP/TT

Polen stänger kolgruvor senast 2049

ANNONS

Efter långa förhandlingar med överhängande hot om fackliga demonstrationer har Polens regering kommit överens med facket om att gradvis stänga landets kolgruvor fram till år 2049.

Enligt överenskommelsen mellan regeringen och facket ska inga uppsägningar ske. Arbetare ska i stället kunna flyttas till de gruvor som fortfarande är i drift och arbeta där till pensionen.

Aktien i Polens största energibolag PGE rusade över 20 procent efter beskedet om att gruvorna ska stängas.

Merparten av landets energiförsörjning kommer i dag från kolkraft och Polen är det enda EU-land som inte förbundit sig till att vara koldioxidneutralt år 2050. Landets styrande parti Lag och rättvisa (PIS) har sagt att mer tid och pengar behövs för att växla till renare energislag.

ANNONS

– Det här är riktningen för omvandlingen av Polens gruv- och energisektor. Vi följer EU:s policys, säger Artur Sobón, talesperson för regeringen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS