Planerar återanvändning från start

ANNONS
|

Vad är cirkulär ekonomi?

- Det är ett positivt och lösningsfokuserat sätt att angripa klimat-och resursproblematiken. Det bygger på att företag tar ett mycket större ansvar för produkters hela livscykel. I en cirkulär ekonomi designas alla produkter redan från början med tanken att de ska kunna plockas isär så att allt material kan återanvändas.

Vad skiljer det från vanlig återvinning?

- Idag designas ju produkter med avsikten att de ska gå sönder efter en viss tid och kastas. Människan är det enda djur som skapar skräp. I naturen ingår allt i ett kretslopp. Idén med cirkulär ekonomi är att härma naturen och får det vi producerar att återgå till systemet i slutna loopar. Det bygger mycket på att vi går över till en serviceekonomi där företagen börjar se sina kunder som användare av en tjänst istället för konsumenter som köper och förbrukar en vara.

ANNONS

Hur skulle det fungera, rent konkret?

- Om man tar en smartphone som exempel så är visionen att det ska bli enklare att ta isär den för att byta delar när de går sönder, och att man samtidigt ska kunna uppgradera telefonen. I takt med att det kommer ny teknik så får man tillgång till den, men utan att behöva byta ut hela telefonen. Samma med till exempel en tvättmaskin. Den står då hemma hos mig men ägs av Electrolux. De har ansvar för att reparera och uppgradera den, och tar tillbaka materialet för att göra nya tvättmaskiner när den är utsliten.

Du är delaktig i ett nytt projekt i Kungsbacka kring cirkulär ekonomi, berätta om det.

- Hittills har vi haft workshops där företag i kommunen fick spåna nya affärsidéer. Vi informerar om cirkulär ekonomi och visar på alla goda exempel som finns, för de är många. I Danmark har hela Mittjylland satsat på cirkulär ekonomi som en motor för regional utveckling, i Holland är det också långt framme. Nu hoppas jag att Västra Götaland också hoppar på tåget, vi ligger lite efter än så länge.

Fokus verkar ligga på små tjänsteföretag. Funkar det här i stora industrier också?

ANNONS

- Det är fortfarande små pionjärer som går i bräschen för utvecklingen. Men det bubblar bland de större företagen också. IKEA är med som ett av 100 företag som ska få hjälp att ställa om av brittiska Ellen MacArthurs stiftelse för cirkulär ekonomi. De har tankar kring att hyra ut kök som kan plockas isär och återvinnas. H&M håller också på att titta på möjligheterna att ta fram en kollektion som är certifierad enligt de här principerna.

Går det att tjäna några pengar för företagen på det här?

- Tanken är att företagen kan nå ut till fler, om det blir billigare att få tillgång till deras produkter. Så fungerar det ju nästan redan idag med till exempel telefoner. Man drar kostnaden för telefonen på sitt abonnemang och kan byta när den börjar bli gammal. Skillnaden är att telefonerna inte är designade för att återvinnas. Men många affärsmodeller går mer åt det hållet att man är en användare istället för en konsument vilket ger företagen en starkare relation till sina kunder.

Varför fastnade du för cirkulär ekonomi?

- Det blir lätt gnälligt och dystert när man pratar om miljön, man pratar bara om restriktioner och saker vi måste sluta med. Med cirkulär ekonomi handlar det istället om att tänka rätt från början. Det handlar inte om att gå tillbaka i utvecklingen utan om att hitta kreativa lösningar som gör att både vi och planeten kan må bra.

ANNONS

Är det inte bara ett sätt att kunna fortsätta konsumera som vanligt?

- Om bara materialen som konsumeras ingår i ett kretslopp så blir inte konsumtionen ett lika stort problem. Men det är klart att vi måste dra ner på konsumtionen också. Det är kanske så att vi i Västvärlden har nått den nivå av tillväxt som vi behöver och kan låta den plana ut och vara nöjda med det. Det tror jag att allt fler börjar inse. 2013 blir den cirkulära ekonomins år!

Gör: Medansvarig i ett projekt för att främja cirkulär ekonomi. Styrelsemedlem i Cradle Net som arbetar med att främja cirkulär ekonomi. Driver företaget Inspirationsbyrån som ordnar Walking dinner och Fyrsafari i Göteborg.

Bakgrund: Magisterexamen i Kulturvård. Utbildad inom företagsutveckling och PR. Egen företagare sedan 2007.

Senast lästa bok: Vår tid på jorden. Välfärd inom planetens hållbara gränser av Johan Rockström och Mattias Klum

ANNONS