Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Landskamp på Friends Arena eller Kulturkalas på Götaplatsen? Stadskampen mellan Stockholm och Göteborg som bästa eventstaden är igång. Bild: Nils-Petter Nilsson, Olof Ohlsson
Landskamp på Friends Arena eller Kulturkalas på Götaplatsen? Stadskampen mellan Stockholm och Göteborg som bästa eventstaden är igång. Bild: Nils-Petter Nilsson, Olof Ohlsson

Planen – Stockholm ska förbi Göteborg som eventstad

Stockholm stad satsar många miljoner på idrottsevenemang i huvudstaden, och stadens finansborgarråd utmanar nu Göteborg som bästa evenemangsstaden.
– Vi välkomnar konkurrensen. Vi är redan organiserade och har varit det i 30 år, säger Magnus Hallberg, evenemangschef på Göteborg & Co.

I veckan gick Stockholms moderata finansborgarråd Anna König Jerlmyr ut och aviserade storsatsningar på idrottsevenemang som ishockey-VM 2025, fotbolls-EM 2025 och fotbolls-VM för damer 2027. Satsningarna skulle gå på över 100 miljoner kronor.

Samtidigt utmanade hon Göteborg som ledande evenemangsstad.

– Göteborg är en god sparringpartner, det de gör kan vi göra bättre. Stockholm ska bli norra Europas ledande mästerskapsstad, sade Anna König Jerlmyr i DN.

LÄS MER: Göteborg nu största turistmagneten i Norden

”Vi välkomnar konkurrensen”

Från Göteborg & Co, bemöts uttalandet inte med några sura miner.

– Det är ju roligt att Stockholm har upptäckt kraften i evenemang, så vi välkomnar konkurrensen. Mästerskap, oavsett om de är i Stockholm, Göteborg eller Malmö, gör att vi får fler evenemang till Göteborg, säger Magnus Hallberg, evenemangschef på Göteborg & Co.

Göteborg & Co Magnus Hallberg Bild: Thomas Johansson
Göteborg & Co Magnus Hallberg Bild: Thomas Johansson

Han konstaterar att Göteborg gärna tar upp kampen med Stockholm – för även om städerna konkurrerar, så samarbetar man också.

– Vi samarbetar inte så mycket, men vi gör det exempelvis med handbolls-VM som kommer 2023, där har vi gruppen för Sverige och Stockholm har slutspelet. På så sätt så samarrangerar vi. Och vi ser fram emot att jaga och tävla om de olika evenemangen i framtiden, säger han.

Vilka fördelar har Stockholm mot Göteborg om man ska ro hem ett evenemang?

– En huvudstad är alltid en huvudstad. Och de har en mängd fantastiska arenor. Så de har sina fördelar och vi har våra.

Vilka är de?

– Vi har jobbat med evenemang i över 30 års tid och har en samlad kraft i Göteborg & Co, Gotevent med flera, som jobbar med evenemang hela tiden. Vi är redan organiserade och har varit det i 30 år och har en samlad kompetens under ett och samma tak, säger Magnus Hallberg.

En annan stor fördel som Göteborg har kontra Stockholm är att allting ligger centralt.

– Det är ju en absolut fördel att vi inte har några avstånd i Göteborg. Det finns många hotellrum nära arenorna och vid behov kan vi kan använda hela staden som arena - det vill säga att göteborgarna är väldigt glada i evenemang, säger Magnus Hallberg.

Vad finns det för evenemang som Göteborg blivit snuvat på som man gärna velat ha?

– De stoltserar nu med hockey-VM, vi var mer sugna på JVM. Så vi har lite olika strategier. Stockholm var påtänkta för e-sportevenemanget Dota 2, som vi var sugna på. Men jag skulle vilja sticka ut hakan och säga att det finns väldigt många evenemang i Göteborg, som man velat ha i Stockholm. Nästa sommar har vi åtta konserter på Ullevi och Gothia Cup och Partille Cup som återkommer årligen, säger han.

Jul på Liseberg drar mängder av besökare utifrån i juletid.
Jul på Liseberg drar mängder av besökare utifrån i juletid. Bild: Mia Höglund

Det finns en grej till som Stockholm aldrig kan konkurrera ut: Liseberg.

– Liseberg ska inte glömmas bort ur ett evenemangsperspektiv och hur de programsätter sina scener och vad de gör. Liseberg är en enorm faktor när det gäller att driva folk till Göteborg, säger Magnus Hallberg.

Evenemangen tillsammans med Liseberg gör att hotellen normalt sett är fullbokade under juli.

– Hela samarbetet och närheten viktig. Liseberg, Ullevi, hela evenemangsstråket, Heden och den centrala placeringen av hotellen. Det är inte så många som kan uppvisa det. Och välviljan som göteborgarna, staden och näringslivet uppvisar för evenemang är svår att kopiera, säger Magnus Hallberg.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.