Bill Hader eller Arnold Schwarzenegger? På den här bilden är det faktiskt den senare, men i en deepfake-video är det svårt att avgöra.
Bill Hader eller Arnold Schwarzenegger? På den här bilden är det faktiskt den senare, men i en deepfake-video är det svårt att avgöra. Bild: Chris Pizzello

Plötsligt är det Schwarzenegger som sitter i soffan

Bill Hader gör en fantastisk imitation av Al Pacino och en nästan lika bra av Arnold Schwarzenegger. Så bra att man nästan inte reagerar på att komikerns ansikte successivt byts ut till de skådisar han imiterar och att både Pacino och Schwarzenegger plötsligt sitter där i Conan O´Briens soffa. Det ser verkligen otroligt verkligt ut.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det tittarna just sett kallas deepfake, och med en sökning på Youtube kan man hitta flera andra videor med slående verkliga resultat. Namnet kommer efter deep learning, vilket är en är en del av området maskininlärning, som i sin tur är en del av området AI, alltså artificiell intelligens. Deepfakes visade hur man på ett förhållandevis enkelt sätt kan ge personer i filmklipp någon annans ansikte – något som förr i stort sett inte gått utan rejäla resurser. I dag kan alla göra det med hjälp av en dator.

Komikern Bill Hader.
Komikern Bill Hader. Bild: Chris Pizzello

Utlyst tävling

Resultatet med deepfakes blir så bra att Facebook och Microsoft tillsammans med forskare nyligen utlyst en tävling för att kunna avslöja dem. Förhoppningen är att tävlingsdeltagare ska ta fram teknik som alla kan använda för att enklare ta reda på om AI har använts för att ändra en video i syfte att lura dem som ser den, skriver Computer Sweden. I stundande presidentvalstider är det förstås högaktuellt. Aldrig har det väl varit så enkelt att fejka en motkandidats uttalanden som idag.

ANNONS

Deepfakes visar på risker med AI och det är helt klart så att ny teknik kan te sig skrämmande. Det är då det gäller att inte glömma möjligheterna. Tittar man på just AI har GP kunnat rapportera om en lång rad spännande projekt som pågår inte långt från Polhemsplatsen där vi sitter. Eller vad sägs om hur AI kan hjälpa till att förhindra hjärtinfarkt? Eller genom smart dosering minska medicinmissbruk? Eller få fordon att köra själva genom stan?

Nästa teleskop?

Teknik betyder förstås helt olika saker beroende på vem eller vilket företag man vänder sig till. Klart är att ny sådan kan bli banbrytande. Samtidigt visar en ny undersökning från Boston Consulting Group som tittat på just AI att färre än två av fem som investerat i det uppger att satsningarna de senaste tre åren har lett till positiva resultat.

Men vem vet, någonstans nära Polhemsplatsen pågår kanske vad som blir nästa ångmaskin, teleskop eller penicillin. Det är faktiskt inte omöjligt.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS