Riksbankschef Stefan Ingves byter till sig en näve av de nya sedlarna vid en pressträff på torsdagen där de nya pengarna officiellt invigdes.
Riksbankschef Stefan Ingves byter till sig en näve av de nya sedlarna vid en pressträff på torsdagen där de nya pengarna officiellt invigdes.

Pippi-bok första köpet med ny sedel

ANNONS
|

De nya sedlarna – med valörerna 20, 50, 200 och 1000 kronor – är nu giltiga vilket markerar starten på Sveriges största sedelutbyte hittills. Det illustrerades på morgonens presskonferens där riksbankschefen Stefan Ingves bytte till sig en näve nya sedlar av Riksbankens sedeltekniska expert Mårten Gomer.

–De sedlar vi har haft i dag har funnits i olika former i ungefär 30 år. Vi har hela tiden arbetat med säkerhetsdetaljerna med de sedlarna, men någonstans når man en punkt där det inte är meningsfullt längre – det är för gammalt helt enkelt, säger riksbankschefen Stefan Ingves.

Att mynten byts ut handlar om att få ner storleken, vikten och att göra samtliga nickelfria.

ANNONS

–Det blir lättare att hantera mynten, säger Stefan Ingves.

Det första köpet med de nya pengarna gjordes av Ingves själv i centrala Stockholm på förmiddagen. Riksbankschefen köpte en Pippi Långstrump-bok till sitt barnbarn för 199 kronor och betalade med den nya tvåhundringen.

Men det kommer att ta ett tag innan distributionen når ut överallt. Ingves säger att det till en början är runt 80 uttagsautomater som kommer att tillhandahålla de nya sedlarna. Till exempel kommer inte tvåhundringen att finnas i hela landet förrän under våren 2016. I handeln och på bankerna dyker de upp successivt under de kommande dagarna och veckorna beroende på hur snabbt de omsätter sina sedlar.

Det enda säkra sättet att verkligen få tag i en sedel i dag är att i eftermiddag besöka Riksbanken i centrala Stockholm. Var och en som tar sig till Brunkebergstorg mellan klockan 14 och 19 kommer, mot kontanter, att kunna växla till sig en "Ingmar Bergman".

Säkerheten är en viktig anledning till att vi får nya sedlar. Men hur känner man igen en riktig sedel? Jo, genom att vicka på den.

Alla sedlar har ett motiv uppe i högra hörnet som skiftar i olika färger. På den nya tvåhundrakronorssedeln, som alltså pryds av Ingmar Bergman, är motivet en klappa som används vid filminspelningar.

ANNONS

Tvåhundra- och tusenlappen har också ett säkerhetsband till vänster om porträttet.

–Det står "KR", och vickar man på den ser man en kungakrona. Då kan man ganska enkelt se om den är äkta.

Beslutet om att införa nya sedlar och mynt fattades redan 2010. Totalt handlar det om att alla sedlar och mynt utom tiokronan, motsvarande över 75 miljarder kronor, ska bytas ut. Men ingen panik – de nuvarande 20-, 50- och 1000-kronorssedlarna fortsätter att gälla till den sista juni nästa år.

ANNONS