Förhandlingarna mellan SAS och Svensk pilotförening har avbrutits sedan facket tackat nej till medlarnas bud. Arkivbild.
Förhandlingarna mellan SAS och Svensk pilotförening har avbrutits sedan facket tackat nej till medlarnas bud. Arkivbild.

Pilotstrejken på SAS rycker närmare

Pilotstrejken på SAS rycker närmare sedan facket avvisat medlarnas bud. Blir det ingen lösning bryter den ut klockan 18 på fredagen.

ANNONS
|

Dahl säger att Svenska Flygbranschen uppfattar det som att piloterna står kvar vid sina ursprungskrav med samlade kostnadsökningar på "i runda slängar tio procent".

- Det är fem gånger mer än medlarnas bud som är i nivå med 2,2 procent som andra grupper accepterat. Det gäller även andra grupper på flyget, exempelvis kabinpersonal, säger Mattias Dahl som avfärdar piloternas krav som "oseriöst".

ANNONS

Balanserat enligt facket

Svensk Pilotförenings vice ordförande Wilhelm Tersmeden säger att "uträkningen får stå för Svenska Flygbranschen".

- Vi är inte alls ense med arbetsgivarna att det handlar om några tio procent i ökade kostnader, säger han och fortsätter:

- Vi kräver 3,5 procent i ökade löner, och utöver det kräver vi tydlighet, ordning och reda i avtalen. SAS ska inte kunna tolka dem till sin fördel av kommersiella skäl. Dessutom kräver vi att det ska vara samma lönesystem för nyanställda SAS-piloter som för dem som varit anställda en längre tid.

Wilhelm Tersmeden anser att det är "oseriöst" av arbetsgivarna att jämföra fackets krav med märket på 2,2 procent.

- Sedan 2009 har vi halkat 20 procent efter märket, och jag har aldrig hört att arbetsgivarna var intresserade av märket tidigare när SAS-piloterna ökade sina arbetstider, gick ner i lön eller gjorde miljardbesparingar på pensioner.

ANNONS

Strejk fredag kväll

Om ingen lösning har nåtts innan dess, bryter strejken ut klockan 18 på fredagen. Inrikesflyget i Sverige berörs, liksom flyglinjer inom Skandinavien och Europa.

Ett möte mellan facket och arbetsgivarna är inplanerat tidigt på fredagsmorgonen, men det finns inga inplanerade förhandlingar.

- Fast det kan komma att ändras. Planen från vår sida – och det har vi också kommunicerat till medlarna – är att vi vill fortsätta att jobba intensivt för att nå en lösning. Vi är på plats och är beredda att delta i arbetet ända fram till konflikttidpunkten, säger Wilhelm Tersmeden.

I Norge har SAS enats om ett nytt avtal med de norska pilotförbunden NSF och SAS Norge Pilotföreningen (SNF). Avtalet, som gäller från den 1 april och är giltigt i ett år, innebär att samtliga SAS-flyg till och från Norge kommer att gå som planerat, uppger SAS i ett pressmeddelande.

Fakta: Flygstrejker

Senast SAS-piloter i Sverige varslade om strejk var i maj i fjol. Strejken avblåstes, men många resenärer drabbades eftersom SAS hann ställa in 110 inrikesflygningar och avgångar till Europa.

Förhandlingarna förra året slutade med att piloterna fick ge efter för SAS och nöja sig med en löneökning på 1 procent.

I februari i år bröt en strejk ut för kabinpersonal. Den strejken drabbade 1400 resenärer eftersom ett stort antal flygningar ställdes in mellan Arlanda och Visby, Kalmar, Åbo och Vasa. Kabinpersonalen arbetade åt bemanningsföretaget GEC, ett företag som hyr ut personal till flygbolaget Flybe, som i sin tur anlitas av SAS.

Strejken, som kan bryta ut klockan 18 på fredagen, omfattar SAS-piloter som har Arlanda som bas och tjänstgör på kortlinjer.

ANNONS