SAS-piloterna föreslår ett undantag för att hämta strandade resenärer.
SAS-piloterna föreslår ett undantag för att hämta strandade resenärer. Bild: Nils Meilvang

Pilotfacket föreslår undantag för att hämta strandade resenärer

SAS pilotföreningar öppnar för ett undantag i strejken för att hämta hem strandade resenärer. Flygbolaget menar istället att beskedet kommer efter att de ställt frågan.

ANNONS
|

Förslaget innebär att pilotföreningen skulle göra ett undantag i strejken för att hämta hem resenärer ”från vissa utsatta destinationer”, som det står i pressmeddelandet från Pilotföreningarna i SAS Pilot Group.

Undantaget skulle gälla i några veckor men handlar enbart om att hämta hem resenärer, inte flyga ut dem.

– Vi känner ett stort ansvar gentemot våra passagerare. Vi förstår att det är oundvikligt att våra passagerare drabbas av en strejk, men vi piloter är alltid inriktade på att uppträda ansvarsfullt med passagerarnas säkerhet som högsta prioritet, säger ordföranden Martin Lindgren i en skriftlig kommentar.

Karin Nyman, kommunikationschef på SAS, säger att pilotfackens besked kommer efter att SAS under onsdagen återigen ställt frågan om att undanta charterresor från strejken.

ANNONS

– Vi har begärt undantag från chartern redan från början, vilket är rimligt att man får. Charterresenärer har jättesvårt att boka om sina resor och blir strandade. Det sa piloterna nej till. Nu har de gått med på att flyga ned med tomma plan och flyga hem passagerarna, säger hon till TT.

Långa förhandlingar om avtal utan resultat

Det var på måndags vid lunchtid som det stod klart att SAS-piloterna gick ut i strejk efter månader av förhandlingar med SAS ledning om det nya kollektivavtalet som upphörde i mars i år. Varslet hade lämnats in tre veckor tidigare och deadline för strejken flyttades fram flera gånger, men trots det nåddes ingen överenskommelse mellan flygbolaget och piloterna.

SAS vd och koncernchef Anko van der Werff kallade strejken för "skamlig" och sade även att det finns en "strejkkultur" på SAS.

Enligt Svensk pilotförening handlar strejken om att SAS inte har återanställt de 560 piloter som varslades under pandemin och att flygbolaget i stället använder sig av piloter från dotterbolagen SAS Link och SAS Connect, som fungerar som bemanningsbolag.

I nuläget finns inga fysiska möten inplanerade mellan pilotfacken och SAS-ledningen. Det uppger Jan Sjölin, som utsetts som medlare i konflikten, till TT.

LÄS MER:Flyg ställs in från Landvetter efter SAS-strejk

LÄS MER:SAS ansöker om finansiell rekonstruktion i USA

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS