Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tomas Larsson och Johan Ginyard, Uppsala, vågar ta risker utan att var dumdristiga.

Piloter blev PPM-rådgivare

Våga ta risker, men undvik förluster. Med den strategin har Johan Ginyard och Tomas Larsson byggt sin modell för PPM-byten. Nu abonnerar över 30 000 på deras gratisråd.
Bakom Twoship, en av de gratistjänster för PPM-valet som finns på nätet, döljer sig två piloter i Uppsala, som fann varandra genom ett gemensamt intresse för aktier och värdepapper. Innan det nuvarande pensionssystemet kom med sin premiepension tyckte de inte att fonder var särskilt coola.

- Men med 30 år kvar till pensionen insåg vi PPM-sparandet gynnar en aktiv förvaltning och att det kunde bli stora pengar med ränta-på-ränta-effekten. Redan nu ser jag att premiepensionen kommer att utgöra majoriteten av min pension, säger John Ginyard i mobiltelefon från ett tåg i Uppland.

Det fick honom och Tomas Larsson att ta fram en databaserad analysmodell som de började använda för sina egna fondbyten. Sedan hakade deras anhöriga, arbetskamrater och vänner på och mejllistan blev längre och längre tills råden började läggas på en webbsida. Att ta betalt för råden skulle ta ännu mer av deras fritid, resonerade de, samtidigt som de räknade med att någon gång i framtiden kunna tjäna på dem.

En vändpunkt kom för drygt två år sedan när kapitalförvaltningsföretaget Independent Investment Group (IIG) hörde av sig om ett samarbete. Via det företaget finns nu dels en PPM-bytestjänst, dels en investeringsfond, som båda bygger på den så kallade Twoshipmodellen.

Hur mycket tid har ni lagt ner på er modell?
- Den har tagit många år av manarbete. Nu har vi en 20-procentig anställning på IIG och lägger en halv dag i veckan på PPM-råden. Arbetet med fonden tar avsevärt mer tid, flera dagar i veckan, vilket är ett dilemma.

Vad går modellen ut på?
- Att växla mellan olika tillgångsslag som räntor, aktier och råvaror. Vår filosofi baseras på att pengar som investeras flyttas från en region till en annan där man uppfattar möjligheten till avkastning som störst. Det gäller också kapital som flyttas mellan olika sektorer, som teknik, fastigheter och så vidare. När världens samlade kapitalmängd börjar flytta på sig är det som att styra om en oljetanker och det tar veckor, månader. Vi försöker upptäcka dessa kapitalflöden och deras riktning och ta positioner i dessa marknader.

Ni skriver på hemsidan att risknivåerna i era råd varierar över tid.
- Risk är för oss risken att förlora sina pengar. Ingen gläds åt en uppgång på 100 procent om du året innan förlorat 55 procent, då ligger du fortfarande på minus. Vårt rättesnöre är att delta i merparten av varje större uppgång och undvika merparten av varje större nergång.

Ni har tidigare varit en oberoende rådgivare men just nu ingår er fond i era gratisråd?
- Twoshipfonden placerar till största delen i börshandlade fonder (ETF). Det gör att vi kan bli mycket snabbare i fonden och styra innehavet maximalt och till exempel köpa ganska smala ETF:er som inte finns i PPM-systemet. Vi låter fondens prestation styra om den ska ingå.

Tar ni etiska hänsyn?
- En jättebra och superviktig fråga. Det korta svaret är nej, vi har inte den kapaciteten. Jag har lagt ner lite tid på det och granskat urvalet i olika etiska fonder. Även om man valt bort porr och vapen kan man till exempel hitta byggbolag och läkemedelsbolag som beter sig oetiskt.

Vad tycker du om regeringens förslag att börja ta betalt för byten av PPM-fonder?
- För vår del spelar det ingen roll om ett byte kostar 20 kronor, det är ett väldigt lågt courtage. Däremot blir det problem för låginkomsttagare, ungdomar och äldre med liten andel av det nya pensionssystemet. Här har man uppmanat fler att bli aktiva och sedan tänker man börja hindra det.

- Jag är lite kluven till premiepensionssystemet, som kan innebära att om du och jag är lika gamla, har samma jobb, samma lön och samma pensionsålder, kan du som varit skicklig och haft en bra avkastning sitta på Rivieran och dricka drinkar, medan jag får fortsätta här och knega i förorten och äta tonfiskmacka.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.