Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flygsand. Jorden skvätte när Jonas Abrahamsson, vd Swedavia, Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande (S), Johan Trouvé, vd Västsvenska Handelskammaren, Fredrik Lindén, vd Turistrådet Västsverige, Mats Bergh, vd Johannebergs Science Park och längst bort i bild Henrik Landelius Sverigechef för NCC Buildning.

Pigg 40-åring expanderar stort

Landvetter Airport fyller 40 år och firar födelsedagen med att bygga en ny terminal på 17 000 kvadratmeter. Under fredagen togs första spadtagen.

Första oktober 1977 invigde kungen Göteborg-Landvetter flygplats, som ersatte trotjänaren Torslanda. Några dagar senare landade och lyfte det allra första flygplanet, ett SAS-plan med destination Stockholm.
Sedan dess har över 130 miljoner resenärer passerat Landvetter Airport. Och så här inför 40-årsdagen står flygplatsen inför sin största utbyggnad någonsin, med en helt ny passagerarterminal i söder, med nya gater och ett Airport City med shoppingcenter samt ett stort hotell invid inrikeshallen.

Under fredagen var det stolt spadstagscermoni med tillhörande tal, fanfarer och prinsessbakelser.

– Jag är väldigt förtjust i byggkranar och saker som visar att här är det full fart, och här händer det grejer, sade Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande (S).

Hon konstaterade att fylla 40 kan vara en tid av kriser, men av det märks det inte ett dyft hos Landvetter Airport.

– Det är en pigg 40-åring som är mer vital än någonsin och gör sig redo för att möta en växande ström av resenärer, sade Ann-Sofie Hermansson.

Kunna ta emot åtta miljoner resenärer årligen

Swedavias styrelse har tagit beslut på att investera 1,9 miljarder kronor i utbyggnaden som ska ge Landvetter kapacitet att ta emot åtta miljoner resenärer om året.

– Det har varit en fantastisk utveckling och Landvetter har ett behov att bygga ut för att kunna möta regionens behov. Vi är stolta över att kunna vara med och utveckla infrastrukturen i Sverige, sade Jonas Abrahamsson, Swedavias vd, som också var med och satte spaden i jorden.

I fjol slog Landvetter Airport nytt rekord med 6,4 miljoner resenärer och alla kurvor fortsätter att peka uppåt, vilket gör att flygbolagen tycker att det är intressant att etablera sig här.

Bara under året har Landvetter Airport fått tio nya linjer och nu finns det totalt 90 direktlinjer ut i världen. Hela nya terminalen kommer att byggas av hållbart och miljövänligt material. Man har också visionen om att vara en helt fossilfriflygplats fram till 2030.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.