Att väga högre avkastning mot högre risk är ett klassiskt dilemma för den som investerar, skriver GP:s Alexander Piauger.
Att väga högre avkastning mot högre risk är ett klassiskt dilemma för den som investerar, skriver GP:s Alexander Piauger.

Piauger om frågan: Ska jag låta min son köpa riskfyllda aktier?

På söndagar svarar GP:s Alexander Piauger på läsarnas ekonomiska dilemman i frågelådan Piaugers pengar. Den här veckan undrar Sonja om hon verkligen ska låta sin son köpa aktier för pengarna de sparat till en lägenhet.
Har du en egen fråga? Fyll i formuläret längst ner i artikeln, eller mejla till alexander.piauger@gp.se och döp mejlet till ”Piaugers pengar”.

ANNONS
|

Fråga:

Hej Alexander,

Är i valet och kvalet när det gäller sparandet till min son. Vi håller på och sparar ihop, tillsammans, till en kontantinsats till hans första lägenhet. Idag har vi pengarna på ett räntebärande konto med cirka 3,7% i ränta, men som säkerligen kommer att sjunka successivt i och med att räntorna går ned.

Min son vill hellre spara i fonder, men det tycker jag känns för osäkert. Flera av hans vänner har börjat spara i aktier och fonder och det verkar ha blivit väldigt populärt bland unga. Jag tycker det är en sak om man ska spara till något långsiktigt som man kommer köpa flera år fram i tiden, eller pensionssparande. Lägenhetsköpet är ju mer kortsiktigt då tanken är att han ska köpa den om cirka 5-6 år. Att spara i aktier kan ju också innebära stora förluster, vi kanske inte får tillbaka beloppet vi satt in och i värsta fall kan vi förlora allt.

ANNONS

Hur ska man tänka här tycker du?

Mvh

Sonja

Svar:

Hej Sonja,

Egentligen ställer du en klassisk fråga när det kommer till investeringar: Hur mycket risk är lagom?

I den ena vågskålen (din sons) ligger möjligheten att pengarna skulle kunna växa snabbare om de investerades i aktier. I den andra (din) ligger risken att en börskrasch skulle kunna radera en del av pengarna ni sparat ihop.

Att högre avkastning kräver att man tar större risker är en gammal ”sanning” bland investerare. I slutändan är det upp till var och en att fatta beslut om vad man helst vill göra för sina pengar, men här kommer ändå några tankar.

Du skriver att köpet av bostaden ska ske om fem eller sex år. I min värld är det ganska lång tid, trots allt. Räknar man sex år baklänges hamnar man på 2018. Sedan dess har både en pandemi och en inflationskris kommit och gått, börsen har rusat och fallit flera gånger.

En annan sak att tänka på är att även bostadspriserna förändras, oftast går de uppåt. Att bara ha pengarna på ett räntekonto innebär också en risk, nämligen att bostadspriserna går upp mer än vad pengarna på kontot har växt. Då har ni faktiskt tappat mark på bostadsmarknaden, även om ni har fler kronor på kontot.

ANNONS

Jag tänker att ni kanske kan göra lite av varje?

Ni behöver ju faktiskt inte välja. Det är möjligt att investera en del av pengarna på börsen, men behålla en del på räntekontot. Kanske hälften-hälften? Det hade varit ett slags kompromiss, där ni i bästa fall kan få både värdeökning och säkerhet.

Jag vill också vara tydlig med att jag inte menar att du ska låta din son spekulera vilt i enskilda aktier. Inte heller köpa krypto, daytradea eller något sådant. Utan det är breda fonder med låg avgift som är intressant. Ett annat tips är att köpa vid flera tillfällen enligt ett bestämt mönster, till exempel en gång i månaden. Då undviker ni risken att råka köpa för alla pengarna precis innan en större nedgång.

Det kan vara läskigt att riskera sina surt förvärvade pengar, att spara innebär ju ofta en ansträngning. Och visst kan det komma perioder av nedgång på världens börser, ibland långa och dramatiska. Men att ni skulle ”förlora allt” ni sparat ihop i exempelvis breda fonder får ändå anses som extremt osannolikt. Börsen som helhet har i alla fall aldrig rasat hela vägen ner till noll hittills – och om den skulle göra det, då har vi nog större problem framför oss än att köpa en lägenhet.

ANNONS

Mvh,

Alexander

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS