Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vårdpersonal injicerar en äldre kvinna med vaccin.
På tisdagen började man att ge Pfizers och Biontechs vaccin till riskgrupper i Storbritannien. Bild: Frank Augstein

Pfizers vaccin ger skydd mot corona inom 10 dagar

Pfizer och Biontechs vaccin mot covid-19 ger ”starkt skydd” mot viruset inom tio dagar efter den första dosen, rapporterar New York Times. Dessutom fungerar det oavsett etnicitet, ålder och vikt, enligt en analys från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

På tisdagen drog Storbritannien igång med de första vaccinationerna med Pfizer och Biontechs kandidat mot covid-19. Och det finns förväntningar på att samma vaccin ska godkännas i USA redan i veckan.

Amerikanska FDA har gjort en första analys av data från bolagens kliniska tester. Nu konstaterar myndigheten att vaccinet ger ”starkt skydd” inom omkring 10 dagar efter den första dosen.

Pfizer har tidigare meddelat att man måste ta två doser av deras kandidat för att säkerställa långvarigt skydd. Det är fortfarande oklart hur länge skyddet från den första dosen skulle stå sig på egen hand, vilket troligen betyder att man ändå behöver en andra dos.

LÄS MER: Första britten har blivit vaccinerad mot covid-19

Bra skydd oavsett etnicitet, ålder eller vikt

FDA konstaterar också att vaccinet ger bra skydd oavsett mottagarens etnicitet, ålder eller vikt, skriver New York Times.

De kliniska försöken kommer att fortsätta även efter ett godkännande, och företagen har uppmanat personer som är med i försöken att fortsätta vara det så länge som möjligt.

LÄS MER: Vaccin mot corona är nära – men här är problemen som återstår

Biverkningarna som kan uppstå efter andra dosen

I analysen framgår en rad biverkningar som kan uppstå efter den andra dosen. Många kände sig sjuka under några timmar efter injektion, vilket skulle kunna innebära att man behöver ta ledigt från jobbet eller vila direkt efter att man blivit vaccinerad.

Exempelvis uppgav mer än hälften av de mellan 16 och 55 att de upplevde trötthet. Mer än hälften fick huvudvärk och över en tredjedel rapporterade att de fått rysningar och muskelvärk.

För personer över 55 år var bieffekterna något ovanligare. Omkring hälften kände trötthet, en tredjedel uppgav att de fått huvudvärk. Andelen som rapporterade rysningar var omkring 25 procent och lite mindre än en tredje del kände muskelsmärta.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.