Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pfizer och BioNTech ansökar om godkännande för sitt vaccin mot covid-19. Bild: Bebeto Matthews
Pfizer och BioNTech ansökar om godkännande för sitt vaccin mot covid-19. Bild: Bebeto Matthews

Pfizer söker godkännande för vaccin i EU

Pfizer och BioNTech ansöker om villkorat marknadsgodkännande för sitt coronavaccin i EU. Det meddelar bolagen i ett pressmeddelande.

På måndagen lämnade amerikanska Pfizer och tyska BioNTech in en ansökan om villkorat godkännande för sin gemensamma vaccinkandidat mot covid-19 till EMA, European Medicine Agency.

Bolagen har redan lämnat in liknande ansökningar till motsvarande myndigheter i USA och Storbritannien. Enligt pressmeddelandet pågår arbete med att lämna in ansökningar om godkännande även på andra ställen i världen, såsom Australien, Japan och Kanada.

Bolagen har tidigare presenterat preliminära resultat från sina fas 3-studier av vaccinet, som visat på 95 procents effektivitet.

Ett godkännande skulle kunna innebära att man kan börja använda vaccinet i Europa innan året är slut, konstaterar bolagen i pressmeddelandet.

LÄS MER: Ännu ett vaccinföretag ansöker om godkännande

LÄS MER: Modernas vaccin 94 procent effektivt

Flera kandidater med i racet

Nyheten är en i raden från läkemedelsjättarna som jobbar i rekordfart för att ta fram vaccin mot det nya coronaviruset. På måndagen uppgav även amerikanska Moderna att de skulle ansöka om godkännande för sin kandidat hos såväl amerikanska FDA som hos EMA.

Också Modernas preliminära resultat har visat på över 95 procents effektivitet för det vaccin som de har tagit fram mot covid-19.

Svensk-brittiska Astra Zeneca, som också utvecklar en kandidat, har gått ut med preliminära data som visar en effektivitet på 70 procent. Men beskedet möttes av viss kritik, bland annat för bristande transparens kring dosering och storleken på försöksgrupperna.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.