Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Pfizer hoppas kunna vaccinera i mitten av december. Bild: Ryan Remiorz
Pfizer hoppas kunna vaccinera i mitten av december. Bild: Ryan Remiorz

Pfizer söker godkännande för vaccin

Amerikanska Pfizer och tyska Biontech kommer under fredagen att lämna in sin ansökan om godkännande för sin vaccinkandidat till amerikanska FDA.

Enligt Financial Times räknar bolaget med att kunna vaccinera i mitten av december.

Beskedet kommer efter att Pfizers och Biontechs kunde meddela att deras coronavaccin har en effektivitet på 95 procent.

Resultaten baserades på data från den kliniska fas 3-studien där vissa försökspersoner fick vaccinet, andra placebo. Det är 43 000 personer som ingått i försöken.

LÄS MER: Astra Zenecas vaccin väntas ge äldre bra skydd

LÄS MER: Pfizers coronavaccin har 95 procents effektivitet

Skydd hos patienter utvecklades 28 dagar efter den första dosen, men bara sju dagar efter en andra dos, enligt det preliminära resultatet.

Av de testade har tio personer hittills blivit svårt sjuka i covid-19. Av dessa tillhörde nio placebogruppen och bara en av dessa hade fått vaccinet.

Flera bolag långt fram i vaccinracet

Totalt har 170 personer i testgruppen fått viruset. 162 i placebogruppen, åtta i den grupp som fått vaccinet.

Biverkningar av vaccinet beskrivs som ”milda” och kan delvis ha att göra med de relativt små vaccindoserna, enligt CNBC.

För personer över 65 år har vaccinet en effektivitet på 94 procent.

Flera bolag uppger nu att de kommit långt i sin utveckling av ett coronavaccin. Läkemedelsbolaget Moderna gick på måndagen ut och meddelade att resultaten i den så kallade fas tre-studien visade en effektivitet på på 94,5 procent.

På torsdagen meddelade dessutom Astra Zeneca att fynd baserade på antikropps- och T-cellssvar tyder på att deras vaccinkandidat ger god immunrespons hos personer över 70. Med detta ökar förhoppningarna att deras vaccin ska kunna skydda de mest utsatta grupperna. Läkemedelsjätten hoppas kunna presentera preliminära resultat från sin fas 3-studie inom några veckor.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.