Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu börjar Moderna och Pfizer/Biontech arbetet med att ta fram nya doser av vaccin som ska förstärka skyddet mot de muterade varianterna av covid-19. Bild: Mary Altaffer
Nu börjar Moderna och Pfizer/Biontech arbetet med att ta fram nya doser av vaccin som ska förstärka skyddet mot de muterade varianterna av covid-19. Bild: Mary Altaffer

Pfizer och Moderna tillverkar boosterdos mot muterade coronavirus

Både Moderna och Pfizer har nu börjat tillverka förstärkningsdoser till sina vaccin mot covid-19, det skriver Newsweek.
Boosterdoserna tas fram för att förstärka vaccinens skydd mot de nya varianter av coronaviruset som upptäckts.

Sedan vaccinationerna började har hotet från de muterade varianterna av coronaviruset vuxit sig allt starkare. Såväl i Storbritannien som Sydafrika och Brasilien har nya mer smittsamma varianter av virus fått fäste.

I tidiga studier har både Modernas och Pfizer/Biontechs vaccin visat sig vara effektivt även mot vissa muterade varianter, men i veckan annonserade båda företagen att de inleder arbetet med att ta fram nya doser av respektive vaccin för att förstärka skyddet. Det skriver Newsweek.

LÄS MER: Därför lär de flesta i Sverige erbjudas ett sämre coronavaccin

I måndags meddelade Moderna att de höll på att utveckla en uppföljande vaccindos som skulle öka skyddet mot den sydafrikanska varianten, som deras nuvarande vaccin har visat sig ha något lägre effekt mot.

– Som en försiktighetsåtgärd och för att använda oss av flexibiliteten i vår mRNA-teknik tar vi nu fram en ny vaccindos för att stärka skyddet mot sydafrikanska varianten av coronaviruset. Detta för att se huruvida det är mer effektivt att förstärka skyddet mot denna mutation och potentiellt andra i framtiden, sa Stéphane Bancel, vd för Moderna i ett pressmeddelande på måndagen.

Risk för fler mutationer ökar med tiden

I tisdags kunde även Pfizer/Biontech bekräfta för Reuters att de redan nu lägger grunden för att snabbt kunna ta fram förstärkande doser om det skulle visa sig att deras vaccin inte erbjöd skydd mot en ny variant av coronaviruset.

– Vi kommer då väldigt snabbt kunna producera en förstärkande dos som blir en liten variant av det nuvarande vaccinet, sa Albert Bourla, Pfizers vd till Bloomberg.

Det står ännu inte klart om båda företagens vaccin har testats mot den brasilianska varianten.

Risken för nya mutationer av coronaviruset ökar med tiden då det ges möjlighet att anpassa sig ju fler människor som hinner infekteras.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.