Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Leveranserna av Pfizers coronavaccin återgår till det normala från och med på måndag.  Bild: Johan Nilsson/TT
Leveranserna av Pfizers coronavaccin återgår till det normala från och med på måndag. Bild: Johan Nilsson/TT

Pfizer: Normala vaccinleveranser nästa vecka

Från och med nästa vecka kommer Pfizers vaccinleveranser att återgå till den normala takten, rapporterar norska Dagbladet.
– Från nästa vecka kommer leveranserna återgå till 100 procent av det som är planerat, säger en talesperson för EU-kommissionen enligt den italienska nyhetsbyrån Ansa.

Vaccintillverkaren Pfizer/Biontech har tidigare meddelat att man dragit ner på leveranserna av sitt vaccin till EU-länderna. Detta på grund av att man velat ställa om till en högre produktionstakt längre fram. Beskedet fick flera flera länder, däribland Sverige att kalla situationen för ”oacceptabel” i ett brev till EU.

LÄS MER: Banbrytande tekniken som kan ge mer än ett coronavaccin

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström sade i samband med det beskedet att Sverige skulle få 15 procent färre vaccindoser under fyra veckor och 25 procent färre doser under den första vecka.

LÄS MER: Pfizers vaccin effektivt mot brittiska virusmutationen

95 procents effektivitet

Så blir dock inte fallet. Nu meddelar alltså en talesperson för EU-kommissionen att vaccintillverkaren Pfizers leveranser kommer att återgå till den normala mängden från och med på måndag den 25 januari.

Pfizers vaccin har påvisat ett skydd på 95 procents effektivitet och under onsdagen publicerades en studie om att vaccinet skyddar mot den brittiska varianten av coronaviruset.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.