Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Petter Stordalen vill se en massiv satsning i de nordiska länderna. Bild: Vidar Ruud
Petter Stordalen vill se en massiv satsning i de nordiska länderna. Bild: Vidar Ruud

Petter Stordalen vill se massiv satsning för att komma ur coronakrisen

Hotell- och resemagnaten Petter Stordalen vill att de nordiska länderna öppnar sina gränser för varandra och samarbetar mer än någonsin i en massiv satsning för att komma ur krisen.
– Det hade varit en kickstart för hela ekonomin, säger han i SVT:s Ekonomibyrån.

– Om vi samarbetar tätare och mer tror jag att vi kommer att klara oss mycket bättre. Öppna upp Norden först och främst. De nordiska länder bör samarbeta mer för att se hur vi ska komma ur krisen och tillbaka. Därför vill jag ha ett starkare nordiskt samarbete än någonsin. Vi är 25 miljoner människor. Det är en stor marknad – och världen kommer att vara annorlunda efter coronan, säger han i SVT:s Ekonomibyrån, som sändes sent på torsdagskvällen.

LÄS MER: Stordalen: ”Inget kan mäta sig med det här”

Hotelljätten Nordic Choice, som är ägs av Petter Stordalen och har över 200 hotell i Norden, har drabbats hårt av coronavirusets effekter, och varslade i mars 7 500 anställda. Stordalen är även sedan i höstas delägare i chartergruppen Vingresor vars verksamhet är lamslagen inför sommarsäsongen. Om det har Stordalen själv sagt:

– Vi har aldrig haft en kris som denna.

Varslat 10 000 anställda

I Ekonomibyrån berättar han att nu har varslat närmare 10 000 anställda. Det smärtar honom att många är de som får svårast att hitta nya jobb och drabbas hårdast av krisen. Olika statliga stödformer är nödvändiga för att undvika konkurser och en enorm, skenande arbetslöshet, anser han.

– Jag fruktar inte en recession, utan en depression, säger han och fortsätter:

– Vi är i detta tillsammans och alla är avhängiga av varandra. Svenska staten måste bidra till att upprätthålla det som har skapat ett av världens bästa samhällen. Jag vill bara att vi ska kunna fortsätta med det som gjorde oss framgångsrika. För mig är det en helhet där de nordiska länderna bör samarbeta mer och stärka vårt samarbete mer än någonsin tidigare.

LÄS MER: Efter skilsmässan – här är Petter Stordalens present till ex-frun

Vill göra massiv satsning

Peter Stordalen säger att det optimister som har byggt våra länder, inte pessimister. Han hoppas att de nordiska länderna bestämmer sig för att genomföra vad han kallar ett riktigt nordiskt lyft.

– Allt de hade tänkt att göra från statens sida de kommande tio åren i Sverige, Norge, Danmark och Finland på infrastruktur – järnvägar, vägar, skolor, byggnader - görs de närmaste två, tre åren i en massiv satsning. Det hade varit en kickstart för hela ekonomin, för vi är våra närmaste samarbetspartner. Tänk vilken dynamik det vore och det skulle gynna alla.

LÄS MER: Coronaviruset – en tuff match för Petter Stordalen

Samtidigt har de nordiska länderna har en unik position med goda statsfinanser, menar han.

– Vi kommer vi att se tillbaka på 2020 som något helt extraordinärt. Det jag fruktar mest är vad vi kanske står om vi inte gör de rätta valen nu. Vi kan tappa en hel generation. Det vore dramatiskt.

LÄS MER: Petter Stordalen förbereder jättevarsel

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.