Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Petter Stordalen tar över som ny ägare i Ving

Petter Stordalen är en av de nya ägarna av Ving – det meddelades under en presskonferens i Stockholm idag. Ägarbytet kommer efter att Thomas Cook gått i konkurs.
– När jag kom ner för trappan fick jag gåshud, säger han vid pressträffen.

Försäljningen blev aktuell efter att Vings ägare Thomas Cook-gruppen nyligen gick i konkurs. På en presskonferens i Stockholm under onsdagsförmiddagen presenterades hotellmagnaten Petter Stordalen som ny ägare. Tillsammans med två fonder, Altor och TDR Capital, tar han över hela bolaget.

LÄS MER: Oväntat och kittlande när Stordalen tar över Ving

Norrmannen fanns själv på plats för att tala till de anställda, som också var på plats under pressträffen.

– Jag har gjort många affärer och dealer genom livet. Men denna är speciell, den förenar hjärta och hjärna. Jag har mycket hjärta och har fått med mig några partners som har mycket hjärna. Det är en perfekt kombo, säger Stordalen.

– Konkurrensen var stenhård för att komma in här, men vi var den enda grupperingen som kunde säkra situationen för alla, säger han.

Norske hotellmagnaten Petter Stordalen blir ny ägare till charterbolaget Ving. Detta presenterades vid en presskonferens på Vings huvudkontor i Stockholm. Bild: Janerik Henriksson/TT
Norske hotellmagnaten Petter Stordalen blir ny ägare till charterbolaget Ving. Detta presenterades vid en presskonferens på Vings huvudkontor i Stockholm. Bild: Janerik Henriksson/TT

Jubel utbröt bland de anställda

Försäljningen av Ving sker efter att moderbolaget Thomas Cook gått i konkurs i september. Sedan dess har sökandet efter nya ägare pågått.

– För fem veckor sedan gick vårt moderbolag Thomas Cook i konkurs, det ställde till ett enormt kaos, säger Magnus Wikner, vd för Ving.

– Vi vill ha ägare som tar ansvar för de resor vi erbjuder, som tar ansvar för jobben och som ger oss förutsättningar att bygga vårt företag vidare, säger han.

LÄS MER: Petter Stordalen om spelet bakom kulisserna: "Rykten är fantastiskt"

När Petter Stordalen presenterades som nya ägare för de anställda utbröt ett enormt jubel. Norrmannen kom sedan ner för en trappa iklädd en orange Ving-pikétröja.

– När jag kom ner för trappan fick jag gåshud, säger han.

Kritik mot tidigare ägaren

Han berättade att han tillsammans med de två fonderna lagt de fyra senaste veckorna på att få affären i hamn. En process han kallar för "operation Bernie" – namngiven efter den tidigare ägaren Thomas Cooks nalle-maskot.

– Många tror att det handlar om pengar att bygga upp ett företag. Det gör det inte. Det handlar om människor och kultur, och där är vi på Ving i absolut världsklass, säger han.

– De tidigare ägarna dränerade Ving på miljarder. Sanningen är att Ving gjorde allt rätt, Thomas Cook gjorde allt fel, säger Stordalen.

Alla resor kommer genomföras

Under presskonferensen berättade han också att de medel som han och de två fonderna fått ihop, omkring sex miljarder kronor, kommer att räcka till att genomföra alla planerade resor med Ving.

– Vi har landat i en lösning som gör att vi nu kan säkra framtiden för dessa bolag och inte minst, att de 400 000 människor som redan har bokat höst- vinter- och sommarsemestrar genom Ving, Spies, Tjäreborg och Globetrotter nu kan genomföra resan, säger Stordalen.

En av de som bokat en resa är Lena, som GP varit i kontakt med. I januari ska hon åka till Jamaica – och hon har dragit sig för att genomföra den sista delen av betalningen, av rädsla för att resan inte skulle bli av. Nu kan hon andas ut.

– Det känns väldigt bra att det är klart, även om jag nog blev lite förvånad att det var just han, säger Lena.

För resan till Jamaica hade hon betalat 8 000 kronor, men ska hosta upp ytterligare 42 000 senast i slutet av november.

– Innan det här beskedet kom var allt lite osäkert tycker jag. Man vill inte lägga ut så mycket och sen kanske allt skiter sig. Då står man där med sina 50 000 och ska strida med paketreselagen. Nu känns det tryggare, säger hon.

Tror du att det kommer vara roligare att resa med Stordalen, i stället för med Thomas Cook?

– Jag bryr mig faktiskt inte. Jag hade gärna rest med Cook om de bara hade skött sig. Men Stordalen är spännande, han är lite nordens Richard Branson vill jag påstå. Fast där kanske jag har helt fel. Det viktigaste för mig är att det drivs bra och att alla kommer fram.

I samband med ägarbytet kommer också Vings flygbolag att byta namn till Sunclass Airlines.

Turerna kring Thomas Cooks konkurs

• 23 september: Thomas Cook, som ägde svenska Ving, försattes i konkurs. Samma dag ställs alla Ving-resor med Thomas Cook in. Sammanlagt ett 20-tal avgångar till och från Sverige.

• 24 september: Alla Ving-resor genomförs som vanligt igen.

• 6 oktober: Vissa delar av Ving-personalen som är stationerad utomlands får ingen lön.

– Det känns osäkert om bolaget kommer att överleva över huvud taget, säger en anställd till Aftonbladet.

• 16 oktober: Norska Finansavisen rapporterar att det kinesiska konglomeratet Fosun för samtal om att köpa Ving. En annan ny ägare som nämns är den svenska kapitalfonden Triton.

• 30 oktober: På en presskonferens i Stockholm presenteras Petter Stordalen som ny ägare, tillsammans med fonderna Altor och TDR Capital tar han över hela den nordiska delen av Ving.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.