Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Petter Stordalen tröttande på att skrika efter personal, och startade skola ihop med Realgymnasiet istället. Bild: Nordic Choice Hotels, Malin Hoelstad
Petter Stordalen tröttande på att skrika efter personal, och startade skola ihop med Realgymnasiet istället. Bild: Nordic Choice Hotels, Malin Hoelstad

Petter Stordalen startar hotellutbildning i Göteborg

Nordic Choice Hotels hotellutbildning kommer nu också till Göteborg.
– Vi är extra glada i Göteborg för eleverna får sin lärlingsutbildning på Hotel Post, säger Carina Ljung, rektor på Realgymnasiet.

Nordic Choice Hotels drog igång den första hotellutbildningen på försök i Stockholm i fjol, där den norska hotellkedjan inledde ett samarbete med friskolan Realgymnasiet. Projektet blev så lyckat att Petter Stordalen fortsätter projektet och startar hotellutbildning i Göteborg och Lund hösten 2019.

– Hela hotellbranschen skriker efter personal med rätt kompetens och utbildning. Vi var trötta på att skrika så istället bestämde vi oss för att göra något åt saken tillsammans med bästa utbildningsföretaget. Det är fantastiskt att vi bara efter ett år tredubblar antalet utbildningsplatser och orter där utbildningen hålls, säger Petter Stordalen, Nordic Choice Hotels grundare i ett uttalande.

Unikt samarbete

Företaget äger en lång rad hotell i Göteborgsområdet och planerar att bygga fler, vilket gör att behovet av kompetens kommer att vara stort under en rad år framöver.

– Samarbetet som vi knutit med Stordalen är unikt, och det är väldigt roligt att det har gått så bra i Stockholm så att det nu går att utöka på andra orter. Eleverna är jättenöjda och även branschen. Göteborg är en stor stad med många hotell, så vi tror att detta kommer att kunna växa i framtiden, men vi börjar i liten skala, säger Carina Ljung, rektor på Realgymnasiet,

Skolan kommer att ta emot 20 elever per år, med start hösten 2019. Antagningen påbörjas i december och pågår till februari.

Lärlingsutbildning och högskolekompetens

Utbildningen är en treårig gymnasieutbildning, och man måste ha gymnasiebehörighet för att kunna söka till den. Men den har en speciell och väldigt konkret inriktning på hotellbranschen.

– Det är en lärlingsutbildning vilket innebär att hälften av elevernas tid kommer de att göra på Hotel Post, där de under en handledare kommer att få prova alla funktioner. Sedan kommer vi också att anställa en hotell- och konferenslärare som jobbar i tätt samarbete med handledaren. Den andra delen av veckan är eleverna på skolan och läser de vanliga ämnena, som också ger högskolebehörighet, säger Carina Ljung.

Garanterat jobb

Dessutom får eleverna garanterat jobb under sex månader efter avslutad utbildning.

– De går in i något som kallas jobbgaranti. Utbildningen har kommit utifrån behovet i branschen och vi tror att vi kommer att locka dem som är väldigt intresserade, säger Carina Ljung.

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi