Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Personalen visste inget om JC-flytt

I måndags startade de anställda lokal fackklubb. I tisdags fick de reda på att jobben försvinner.
I höstas köptes klädföretaget JC upp av RNB. Nu ska JC:s huvudkontor i Mölnlycke läggas ned och flytta till Stockholm.135 tjänster ska bli 90, när två företagsorganisationer blir en. Nyheten kom som en blixt från klar himmel i tisdags. Facket hade dagen innan, med framtidstro, just bildat en egen klubb.
- Här har varit alla sorters reaktioner, chock och sorg, berättar den nybildade HTF-klubbens kontaktperson Lisa Fimreite.
- Visst kände vi till att det skulle vara personalmöte på tisdagen. Men vi hade ingen aning om vad det skulle handla om.
Nu är många oroliga för sina jobb, eftersom tjänsterna samtidigt ska annonseras både internt och externt.
- De som vill, kommer i huvudsak att få följa med. Sedan beror det ju på om man har rätt förutsättningar för tjänsten, säger Mikael Solberg, RNB:s vd och koncernchef.
Tidsfaktorn är ett avgörande skäl till varför företaget parallellt annonserar ut externt. I övrigt vill inte Mikael Solberg kommentera anställningsförfarandet, med hänvisning till att han själv inte är tillräckligt insatt i de arbetsrättsliga reglerna, utan att de sköts av experter. HTF:s avdelningschef i Göteborg, Pierre Svensson, har dock sin ståndpunkt klar.
- Företaget måste erbjuda sina anställda att följa med till Stockholm. Innan man säger upp dem, fastslår han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.