Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Toppjobb. Mathias Mattsson, vd för Plåtslagarna i Ale, jobbar hårt för att rekrytera personal.

Personalbrist hotar småföretagen

Småföretagen lider av en skriande brist på yrkesutbildad personal. Nära var femte småföretagen i Västra Götaland hindras att växa på grund av personalbrist.

Det visar årets färska Småföretagarbarometer, som i övrigt i stort sett går i dur för Västra Götalands län och Göteborgsregionen som är glödhet.
Om man ser till den sammanlagda konjunkturindikatorn för sysselsättning, orderingång och omsättning för småföretagen i Västra Götaland så ligger den på 91 mot rikets 80. Om man ser enbart till Göteborgsregionen så ligger den på tredje plats.
- Det är ju helt suveränt, säger Mikael Erlandson, regionchef för Företagarna i Västra Götaland och drar toppnotering, efter toppnotering från storlänets småföretagare.


25 procent av länets småföretagare har ökat antalet anställda sedan i fjol, orderingången har ökat till 36 i nettotal från fjolårets 34. Industriföretagen i Västra Götaland har en bättre utveckling än riket som helhet. Omsättningstillväxten har ökat till ett nettotal på 38, mot rikets 33. Allra bäst går det i tjänsteföretagen.


Lönsamheten har också förstärkts till ett nettotal på 28, vilket är högre än rikets 25.
"Utvecklingen framöver ser ljus ut och avspeglar återhämtningen i konjunkturen. Både industri- och tjänsteföretagen i länet är optimistiska om utvecklingen framöver", skriver man i Småföretagsbarometern.


Om det nu inte hade varit så svårt att hitta utbildad personal, vilket redan är ett konkret problem för småföretagare i storlänet och vilket börjar hota företagens tillväxt.
Över 40 procent av företagen har tvingats att tacka nej till order det senaste året. Bland tjänsteföretagen har 36 procent tvingats tacka nej, bland tillverkningsföretagen 61 procent. Det främsta skälet är att man inte hinner med, men nära var femte tvingas tacka nej på grund av personalbrist. Och inom hantverkssektorn är personalbristen akut. 


- Inom plåtslageri är det enorma problem. I hela Sverige gick det ut 50 plåtslagare från yrkeshögskolorna i fjol, i Göteborgsområdet var de tre, säger Mathias Mattsson, vd för Plåtslagarna i Ale och har 33 anställda.


Och man ska inte inbilla sig att de där hantverkarna är väl bara att hämta hit från EU.
- Detta är inte bara ett problem i Sverige utan hela Europa och i världen. Det har inte funnits kraft i att utbilda yrkesfolk, så nu skapar man i stället spännande tävlingar för att rekrytera ungdomar, säger Mathias Mattsson.


Under finans- och fastighetskrisen på 1990-talet dränerades bygg- och hantverksbranschen på massor av skickligt yrkesfolk. En brist som finns kvar.
- Vi vet att det finns människor i landet som gärna skulle vilja bli plåtslagare, murare, elektriker eller arbeta inom något annat hantverk. Men de får inte för sina föräldrar, som har bestämt att barnen ska läsa på högskola, säger han.


Det måste till en attitydförändring från föräldrar och företagare att deras barn också kanske kan bli skickliga hantverkare. Och att det är bra, säkra och rena jobb, till skillnad från förr i tiden, konstaterar han.
- Hantverk är den bästa utbildningen. Det betyder att du kan börja tjäna bra med pengar när du är 19 år, skaffa lägenhet och köpa din egen bil, säger han.


Just nu har hans företag tre lärlingar. Det är inte några som han hittat via annons, utan för att han har gott renommé. Men han vet också att många småföretagare som gett upp att jaga personal för att de har så mycket att göra. 
Och i stället tvingas tacka nej till order.

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi